Een huis (ver)kopen: tips & tricks in tijden van een bizarre huizenmarkt

by Imke

Vandaag kopte nu.nl nog dat de ‘huizenprijzen steeds harder gaan: alweer sterkste stijging in twintig jaar. En met die die stijging doelen ze op een stijging van de huizenprijzen met 12,9 procent alleen al in de maand mei. Het geeft maar weer aan hoe bizar de huizenmarkt op dit moment is. Ook zelf heb ik dat ondervonden, omdat precies in deze tijd wij besloten een huis te kopen en óns huis te verkopen. Mocht je dan ook verhuisplannen hebben, wellicht heb je dan wat aan onderstaande (persoonlijke) tips en tricks.

Krimp woningaanbod, stijging huisprijzen

Het woningaanbod was nog nooit zo klein (sinds begin meetjaar 1995), en tegelijkertijd zijn de woningprijzen sky high. Hoe kom je er dan nog tussen als starter op de huizenmarkt? Want genoemde voorwaarden wil niet zeggen dat er ook minder mensen op zoek zijn naar een nieuw huis. Eén van de meest kenmerkende effecten van het huidige verkooplandschap is dat een huis bezichtigen niet vanzelfsprekend is. Heb je een huis gevonden dat jouw smaak lijkt te zijn, dan is het zaak zo snel mogelijk de makelaar te bellen. Anders kom je er überhaupt niet tussen om het huis enkel en alleen te bekijken. En dat geldt zeker niet alleen voor de randstad. Ook in Brabant bijvoorbeeld, waar wij nu uiteindelijk huis hebben weten te kopen, geldt datzelfde.

Run op bezichtigingen

Bijna bij elk huis is een run op de bezichtigingen. Wat er voor zorgt dat je vaak ook maar beperkte tijd hebt om door het huis te lopen, omdat er nog een stuk of 30 andere bezichtigingen voor dat huis op de planning staan. En zoveel bezichtigingen betekent natuurlijk ook gelijk zoveel concurrenten. Kijk dan ook niet raar op wanneer je in een bieding terecht komt. Hierbij mag je één keer bod neerleggen en dan is het afwachten of jij het beste bod hebt gegeven…

Lees ook:  500 sterren voor de Fiat 500 familie

Idealiter schep je in zo’n bod de beste voorwaarden. Een huis kopen zonder voorbehoud komt dan ook steeds vaker voor. Dat wil zeggen; mocht je de financiering niet rond krijgen dan moet je een boete betalen aan de verkopende partij. Iets wat zeker wat risico’s met zich meebrengt. Want er zijn genoeg starters op de huizenmarkt die een bod gaan doen zonder voorbehoud, maar dit eigenlijk niet kunnen. Let daar dus zeker op wanneer je van plan bent een bod uit te brengen. Daarnaast is het ruim overbieden van de vraagprijs momenteel eerder regel dan uitzondering. Heb je een huis op het oog? Ga dan goed na welk bedrag je maximaal wilt neerleggen….

Huis gekocht, en dan?

Is het je gelukt om toch in deze tijd een huis te kopen? Good for you! Hopelijk zonder al te veel overbieden én met gunstige voorwaarden. Gelukkig is er namelijk ook een voordeel te bespeuren momenteel. De hypotheekrente staat historisch laag. Kopers van een eerste woning profiteren hier zeker van. Het wil namelijk zeggen dat wanneer je nu een hypotheek afsluit je zeker weet dat je langere tijd van lage rente kunt profiteren. De maandlasten voor een koophuis vallen daardoor vaak een stuk voordeliger uit dan die bij een huurwoning.

Mocht je nu zelf echt niet veel kaas hebben gegeten van hypotheken en dergelijke. En je wilt wel een huis (ver)kopen. Laat je dan zeker bijstaan door iemand die er wél verstand van heeft. Een financiële misser maken in deze tijd is immer iets wat je zeker wilt voorkomen. Een nieuw huis (ver)kopen moet ook leuk én reëel blijven!

Lees ook:  Interieur inspiratie: een lamp voor iedere stijl

Foto header via iStock, credits: bodnarchuk

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy