Bij zomer hoort borrelen: zo stel je de perfecte borrelplank samen

Bij zomer hoort borrelen: zo stel je de perfecte borrelplank samen

De temperaturen stijgen en het wordt steeds gezelliger op het terras. Iedereen weet: bij de zomer hoort borrelen. En dat doen we dan ook graag uitgebreid. Voor de borrelpro’s is er een nieuwe trend die snel aan populariteit wint: de grazing table. In plaats van een simpel buffet, zijn de meest verrukkelijke hapjes in veelvoud op een tafel gepresenteerd als een gigantische borrelplank. Wil jij binnenkort ook visite ontvangen en indruk maken met de juiste borrelplank of grazing table? Volg dan deze stappen.

Ken je gasten

Wat zo fijn is aan de borrelplank en de grazing table, is dat het grote aanbod van lekkernijen goed aansluit op diverse diëten en voorkeuren van de gasten. Kortom: voor ieder wat wils. Toch is het belangrijk om te weten wie er nou precies langskomen. Houd rekening met vegetariërs, veganisten, flexitariërs en doorgewinterde carnivoren. Zo weet je van tevoren hoeveel je van alles moet inslaan en verklein je de kans op voedselverspilling.

Tijd voor boodschappen

Een gouden tip in catering is om lekkere diverse bites aan te schaffen: een beetje, vlees, vis en groenten. Maar je hoeft niet alleen in voedselgroepen te denken. Wat dacht je van een koude borrelplank, of juist een warme? Als je gaat borrelen tijdens de vroege brunch, is het ook altijd een goed idee om zoetigheid klaar te hebben staan en flink wat fruit. Bedenk een leuk concept waar je jouw borrelplank of grazing table op kan baseren. Laat je het liever aan een professional over? Kijk dan bij Food and Wood, die verschillende borrelboxen aanbieden voor speciale gelegenheden.

Lees ook:  Alles chocolade in Brussel

Stel de borrelplank samen

Je begint met koude hapjes (die koelen immers niet af als je met de rest van het eten bezig bent). Voorbeelden hiervan zijn toast, stokbrood, kaas, noten, vleeswaren, olijven, rauwkost, wraps en gevulde eieren. Vervolgens begin je aan de warme hapjes, zoals flammkuchen, bitterballen, kippenvleugels, gefrituurde garnalen, nacho’s uit de oven, minipizza’s, spareribs en inktvisringen. Last but not least: vergeet de bijpassende dips en sausjes niet! Niemand houdt van droge crackers. Denk aan (zelfgemaakte) guacamole, kruidenboter, humus, aioli, satésaus, chimmichurri en tapenade.

Verzorg de presentatie

Een juiste presentatie is het halve werk (het oog wil ook wel wat). Begin met de hapjes die je in schaaltjes hebt gedaan en werk hier omheen. De losse gerechten kan je in allerlei mooie vormen leggen, zoals spiralen. Het is belangrijk om af te wisselen: de ene kleinigheid kan los op de plank, anderen doen het weer leuk in glaasjes of kommetjes. Garneer met wat bijpassende kruiden zoals rozemarijn en tijm. Voor de perfectionist kan het zelfs leuk zijn om wat bloemen en heel fruit (ananassen, druiven en aardbeien) tussendoor te leggen.

Serveer de juiste drank

Tot slot draait borrelen uiteraard niet alleen om lekker eten, maar ook om lekker drinken. Zoek de juiste wijn die past bij wat je op de plank hebt liggen. Dit kan vaak nog wel een uitdaging zijn. Houd in het achterhoofd dat de ideale witte wijn vaak fris en fruitig is omdat deze bij de meeste hapjes passen. Toch liever rood? Hoe soepeler hoe beter, zodat de zuurte niet overheerst. Wie nog meer wil uitpakken kan altijd nog cocktails serveren.

0 comments on “Bij zomer hoort borrelen: zo stel je de perfecte borrelplank samen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *