Waar is het ontluchting sleuteltje?

Waar is het ontluchting sleuteltje?

Een verwarming is een apparaat wat elk jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft. Het voorkomt storingen en eventuele lekkage. Bij regelmatig onderhoud hoort ook het ontluchten van de radiatoren. Met de ontluchting sleutel loop je elke radiator langs en kan je lucht laten ontsnappen. Vervolgens even het waterniveau van de cv-ketel controleren en eventueel bijvullen. Klaar ben je…

Stof gaat smeulen

Toch kan het voorkomen dat de verwarming stinkt. Dit kan bij de cv-ketel of bij een radiator. Het komt veel voor als radiatoren in het begin van het stookseizoen weer warm worden. Radiatoren zijn dikwijls stofnesten en het vastgekoekte stof kan gaan smeulen. Dit is een veelvoorkomend euvel en kan opgelost worden door het reinigen van de radiator.

Vocht veroorzaakt schimmel

Zijn de radiatoren stofvrij gemaakt en blijft de geur aanwezig dan kan er sprake zijn van een lekkage. Vocht kan schimmel veroorzaken wat niet alleen ongezond is, maar ook een vervelende geur kan geven. Het kan zijn dat de ontluchtingskraan van de radiator open staat waardoor vocht kan ontsnappen. Het kraantje dient altijd dicht te zijn.

Ontlucht elk jaar de radiator

Het ontluchten van radiatoren is op zich eenvoudig, maar dient wel volgens een stappenplan gedaan te worden. Radiatoren dienen eerst op maximum capaciteit te worden gezet. Na het uitzetten van de cv-ketel kunnen de radiatoren worden ontlucht door te beginnen bij de begane grond radiatoren. De ontluchtingskraan wordt opengezet door het naar links te draaien met de ontluchtingssleutel. Draai het vervolgens dicht als er water uit komt. Na het rondje radiatoren ontluchten dient de cv-ketel aangezet te worden en de waterdruk worden gecontroleerd.

Lees ook:  Hoe kies je de juiste bank voor je woonkamer?

Nieuwe radiatoren

Pas geverfde radiatoren of nieuwe radiatoren kunnen ruiken als ze heet worden. Bij het verven dient wel speciale radiatorenverf te worden gebruikt omdat die verf bestand is tegen hoge temperaturen. Dit is een normaal verschijnsel en de geur zal snel verdwijnen. Het is verstandig om goed te ventileren.

Naast stof op de radiator worden niet weggewerkte leidingen ook vaak onvoldoende schoongemaakt. Zoals bij de radiator kan stof op leidingen gaan smeulen. Ook hierbij is ontluchting dus een must. Good luck!

Foto header via iStock, credits: Evgen_Prozhyrko

0 comments on “Waar is het ontluchting sleuteltje?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *