Review QWIC Performance RD11 ebike: een comfortabele krachtpatser met goeie looks

Review QWIC Performance RD11 ebike: een comfortabele krachtpatser met goeie looks

Op hun website staat het glashelder: ‘QWIC biedt het alternatief voor de auto en het openbaar vervoer’. En dat is precies wat ik zoek, nu ik een kantoor aan de Panamalaan in Amsterdam heb. De trein vind ik momenteel niet relaxt en op de parkeerkosten loop ik aardig leeg. Tijd voor een alternatief om de 23 km van huis naar kantoor ontspannen te overbruggen. Op papier is de Performance RD11 de ideale ebike voor mijn forensenrit. Maar is dat ook de praktijk?

QWIC Petrick

Denk je aan fietsen dan denk je aan Nederland. Niet gek dus dat een aantal Nederlandse merken aan de weg timmert in ebike land. Grappig ook dat we tijdens mijn studententijd in Utrecht Delftse studenten gekscherend ‘fietsenmakers’ noemden. Zeker omdat de roots van QWIC bij de TU Delft liggen. Ze hebben inmiddels een complete lijn ebikes en pedelecs. De QWIC Performance RD11 is de toervariant die het best bij mijn behoefte past.

Strak design

Eerst maar eens kijken naar de looks. Van de drie beschikbare kleuren ging ik met de oranje variant op pad. In ieder geval lekker opvallend. En zo’n frisse kleur past prima bij het strakke design. Een toerfiets heeft al snel een senior smaakje, maar dit model zeker niet. Het lijnenspel van de robuuste hoekige buizen -dik en dun- geven deze QWIC fiets een stoer uiterlijk dat zeker niet grof of oubollig oogt. Verder is de batterij redelijk subtiel geplaatst.

Review QWIC Performance RD11 ebike: een comfortabele krachtpatser met goeie looks

Vering onder de billen

Een ander belangrijk punt is het comfort. Zeker als ik wat langer fiets wil ik geen pijn in mijn billen of polsen. QWIC voorziet daarin met vering in het zadel en in de voorvork. Bovendien zit je op een prima gel-zadel. Dus ook als je de snelheid opvoert of het wegdek wat bumpy is, zit je nog prima. Het helpt ook dat je bij dit frame net wat rechter kan zitten, waardoor de druk op je polsen en rug minimaal is. Lekker zoeven dus.

Lees ook:  10 x auto's, auto's en nog eens auto's in 2017

Review QWIC Performance RD11 ebike: een comfortabele krachtpatser met goeie looks

Elektrische voortstuwing

Ook de snelheid zit wel goed. Officieel is de Performance RD11 een 25 km/uur ebike. Geen gedoe met een helm dus. De achterwielmotor met 45 Nm koppel en verschillende standen stuwt je zonder al te veel moeite tot die snelheid. Onderweg merkte ik dat ik zonder problemen harder kon. Op de goede fietspaden tussen Bussum en Amsterdam kon ik hele stukken rond de 30 km/uur fietsen. Boven dat punt gaat hij afremmen. Maar met 11 ‘normale’ versnellingen heb je ruim voldoende opties om zonder al te veel inspanning de perfecte snelheid aan te houden.

Eenvoudig en intuïtieve aansturing

De bediening van de ebike met het smartconsole – een compact kastje ter grootte van een fietscomputer – links op je stuur is heel eenvoudig en intuïtief. Geen gevaarlijke capriolen dus als je een tandje sneller of langzamer wilt. Natuurlijk kan je een en ander ook aansturen en inzien via een app op je smartphone, maar dat is inmiddels redelijk standaard. En vind ik niet per se nodig.

Op pad met de QWIC

Ruim voldoende power

Is de QWIC echt een alternatief voor de trein en bus? Wat mij betreft zeker! Het is een comfortabele fiets met veel power, waarmee ik – door stoplichten en ander oponthoud – in drie kwartier naar kantoor kan peddelen. De snelheid is perfect te regelen, dus ik kom niet bezweet aan. Ik heb wel een persoonlijke disclaimer: het moet niet regenen!

0 comments on “Review QWIC Performance RD11 ebike: een comfortabele krachtpatser met goeie looks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *