Must-visit dit Pinksterweekend: de vogelvriendelijke broodjesbar

Must-visit dit Pinksterweekend: de vogelvriendelijke broodjesbar

Uitgestrekte weilanden gescheiden door slootjes, vol kruiden en bloemen, waar tureluurs, grutto’s en kieviten neerstrijken om te broeden. Het is een oer-Hollands lentebeeld dat – als we niet oppassen – verdwijnt. Door steeds intensievere landbouw is het aantal weidevogels de afgelopen jaren namelijk sterk afgenomen. Tijd voor actie! Vogelbescherming Nederland heeft (in samenwerking met chef Samuel Levi) om die reden vandaag de eerste vogelvriendelijke broodjesbar in Amsterdam geopend, waar je het hele pinksterweekend terecht kunt voor een exclusief vogelvriendelijk broodje.

Teun van de Keuken neemt het eerste broodje in ontvangst Foto: Mitchell van Voorbergen

Vogelvriendelijke broodjesbar

Vogelvriendelijke zuivel? Yep… Dit is zuivel die wordt gemaakt door boeren die zorgen voor een fijne leefomgeving voor weidevogels: een plek waar ze veilig kunnen rusten, genoeg voedsel te vinden is en kunnen broeden. Door te kiezen voor vogelvriendelijke zuivel helpen we de weidevogel te beschermen en geniet je tegelijkertijd van smaakvolle zuivelproducten. Om te laten zien hoe lekker vogelvriendelijke zuivel is heeft voedselveranderaar Samuel Levie een vogelvriendelijk broodje ontwikkeld. Een variant op het typisch Nederlandse broodje kaas. Het broodje is samengesteld met zuivelproducten van boeren die het leefgebied van de weidevogels verbeteren. Concreet betekent dat de boeren later maaien en dat de weides meer wilde kruiden bevatten. Die kruiden eet de koe ook wat smaak afgeeft aan de melk. Smaakvoller zuivel kortom. Het recept is te vinden op www.reddeweidevogels.nl, maar je kunt het broodje dit pinksterweekend ook proeven bij de vogelvriendelijke broodjesbar in Amsterdam.

Wijzer over zuivel

Veel mensen zijn simpelweg niet op de hoogte van de rol van de boer in het behoud van onze natuur. Laat staan dat ze weten dat ze kunnen kiezen voor zuivel dat positief bijdraagt aan het Nederlandse landschap en de weidevogels die daar leven. Bewustwording is daarom stap één en de nieuwe zuivelwijzer-app van Vogelbescherming moet daaraan ook bijdragen. Op de app kunnen consumenten zien welke zuivelproducten van vogelvriendelijke boeren komen om zo een bewuste keuze te kunnen maken.

Lees ook:  4 x allround plekken waar je van ’s ochtends vroeg, tot ’s avonds laat terecht kunt!

De vogelvriendelijke broodjesbar: Elandsgracht 55H (Amsterdam).
Openingstijden: 21 t/m 24 mei tussen 10 en 14u.

Foto header, credits Saskia van Osnabrugge

0 comments on “Must-visit dit Pinksterweekend: de vogelvriendelijke broodjesbar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *