7 x eetbare zonbescherming: zo bescherm je je huid van binnenuit tegen UV-straling 

7 x eetbare zonbescherming: zo bescherm je je huid van binnenuit tegen UV-straling 

Wil je niet alleen zonnecrème smeren, maar je huid ook van binnenuit helpen om zich tegen UV-schade te beschermen? Dan hebben we goed nieuws voor je. In het schap van de supermarkt vind je namelijk producten die het zelfbeschermende vermogen van je huid versterken. Deze ‘eetbare zonbescherming’ maakt ook nog eens deel uit van een gezond voedingspatroon. Door deze producten in je dieet op te nemen, werk je dus meteen aan een verbetering van je algehele gezondheid. Dit zijn zeven producten die je huid van binnenuit helpen beschermen:

1. Lijnzaad

Lijnzaad is een topper als het om gezonde vetzuren gaat. Omega 3-vetzuren om precies te zijn. Uit onderzoek blijkt dat deze vetzuren onze cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Vrije radicalen kunnen in je lichaam ontstaan als je onbeschermd de zon ingaat. Omega 3-vetzuren gaan de schadelijke invloed van vrije radicalen tegen en dragen op deze manier bij aan gezonde huidcellen.

Lijnzaad kun je in de supermarkt in het schap met gezonde artikelen vinden. Je kunt deze zaadjes toevoegen aan salades, smoothies en aan deze keizerlijke ontbijtjes. Probeer het eens!

Andere voedingsmiddelen die veel omega 3-vetzuren bevatten en dus goed zijn als natuurlijke zonbescherming, zijn:

  • Chiazaad
  • Pistachenootjes
  • Hennepzaad
  • Walnoten
  • Zalm
  • Haring

2. Donkere chocola

Mmm… je kunt gewoon genieten terwijl je je huid beschermt tegen de zon. Die lekkere chocolareep bevat namelijk superstofjes tegen UV-schade. Deze stofjes vind je in cacao en staan bekend als flavonoïden.

Hoe meer cacao je chocoladereep bevat, hoe meer flavonoïden je binnenkrijgt. Om je huid van binnenuit te beschermen, kies je dus het beste voor een chocoladereep met het hoogste percentage cacao.

Lees ook:  Smakelijke fun met Berlin Food Tours

De smaak is misschien even wennen, maar eenmaal gewend wil je niets anders meer. Je kunt ook een reep kiezen met noten of rozijnen als je maar niet kunt wennen aan het bittere karakter van extra pure chocola.

3. Guave

Ken je guave al? Deze lekkere fruitsoort hoort zeker thuis op je fruitschaal als je je huid van binnenuit tegen UV-schade wil beschermen. De aromatische vrucht herbergt namelijk een grote hoeveelheid lycopeen.

Lycopeen is een bijzonder krachtig stofje. Het helpt ons lichaam om vrije radicalen te bestrijden. Dat doet lycopeen op de volgende manier: het staat zijn extra elektron af een huidcel die dit elektron is kwijtgeraakt door vrije radicalen. Zo blijft onze huid gezond en in balans.

4. Broccoli

Wat hebben broccoli, boerenkool en bloemkool met elkaar gemeen? Ze zitten vol antioxidanten die je huid zonbescherming bieden voor het geval ze te maken krijgt met schadelijke vrije radicalen onder invloed van zonlicht.

Deze groenten op je bord helpen dus om je cellen gezond te houden in de zon. Broccolikiemen hebben trouwens nog iets extra’s. Deze pas ontkiemde zaadjes van de broccoliplant bevatten een extreem krachtig beschermend stofje, sulforafaan genaamd.

5. Oregano

Wist je dat kruiden meer antioxidanten bevatten dan groenten en fruit? Vooral oregano is bijzonder rijk aan deze beschermende stoffen voor je huid en dus goed als zonbescherming. Als je gek bent op Italiaans eten, dan heb je nu nóg meer reden om vaker zo’n rijk gekruid gerecht op tafel te zetten.

Kun je de smaak van oregano minder waarderen? Dan is het goed om te weten dat deze vier kruiden ook enorm veel antioxidanten bevatten:

  • Dille
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Pepermunt
Lees ook:  De nieuwe No Time to Die trailer geeft ons alles wat we verwachten van een Bondfilm

6. Groene thee

Groene en zwarte thee zijn de perfecte drankjes om je huid van binnenuit te behoeden voor de schadelijke werking van zonlicht. Ze bevatten namelijk polyfenolen, die ons DNA helpen beschermen als onze huid wat te veel zon heeft gekregen.

7. Kurkuma

Ben je ook zo gek op nasi? Goed voor je huid, want in nasikruiden zit kurkuma. Deze specerij herbergt een extreem krachtig stofje, curcumine genaamd. Dit heeft het vermogen om onze huid zowel vóór als na het zonnebaden te beschermen. Wil je weten waar kurkuma nog meer goed voor is, lees dan dit artikel.

Bronnen:

Pilkington, S.M. et al (2011). Omega-3 polyunsaturated fatty acids: photoprotective macronutrients. Exp Dermatol, Jul;20(7):537-43.

Katz, D.L. et al (2011). Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. Antioxid Redox Signal. Nov 15; 15(10): 2779–2811.

Fazekas, Z. et al (2003). Protective effects of lycopene against ultraviolet B-induced photodamage. Nutr Cancer;47(2):181-7.

Dinkova-Kostova, A.T. et al (2010). Dietary glucoraphanin-rich broccoli sprout extracts protect against UV radiation-induced skin carcinogenesis in SKH-1 hairless mice. Photochem Photobiol Sci Apr;9(4):597-600.

Researchers Call Herbs Rich Source Of Healthy Antioxidants; Oregano Ranks Highest. Geraadpleegd op 25 mei 2021, van Researchers Call Herbs Rich Source Of Healthy Antioxidants; Oregano Ranks Highest — ScienceDaily

Katiyar. S.K. (2011). Green tea prevents non-melanoma skin cancer by enhancing DNA repair. Arch Biochem Biophys. Apr 15;508(2):152-8.

Largest USDA study of food antioxidants reveals best sources, geraadpleegd op 24 mei 2021, van Largest USDA study of food antioxidants reveals best sources | EurekAlert! Science News

Li, H. et al (2016). Protective Effect of Curcumin Against Acute Ultraviolet B Irradiation-induced Photo-damage. Photochem Photobiol. Nov;92(6):808-815.

Foto header via iStock, credits: Wavebreakmedia

0 comments on “7 x eetbare zonbescherming: zo bescherm je je huid van binnenuit tegen UV-straling 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *