10 x ontstressen met voeding 

10 x ontstressen met voeding 

Voor jou geen ingewikkelde yogaposes en urenlange meditaties om te ontspannen. Voeding is je beste vriend als het om ontstressen gaat.

1) Spinazie

Popeye en spinazie hebben niets met spierkracht te maken. Deze stripfiguur kon gewoon iedere situatie aan omdat spinazie zo lekker ontstressend werkt. De groene bladgroente (en andere bladgroenten ook trouwens) zit namelijk tjokvol foliumzuur.

Foliumzuur is precies wat je nodig hebt bij stress. Dit stofje helpt je lichaam namelijk om de feel good hormonen dopamine en serotonine aan te maken. Daardoor voel je je een stuk rustiger en op je gemak.

2) Kikkererwten

Houd je ook zo van hummus? Dan ben je vast blij om te weten dat deze gezonde snack ook nog eens ontstressend werkt. De basis voor hummus bestaat namelijk uit kikkererwten en deze bevatten – net als spinazie – een grote hoeveelheid foliumzuur.

3) Havermout

De dag beginnen met een bordje havermout is een prima manier om stress minder kans te geven. Havermout bevat namelijk vitamine B6. Deze vitamine heb je nodig om serotonine aan te maken en stress te verdrijven.

Als je niet van havermout houdt, probeer dan overnight oats. In dit artikel vind je een recept voor dit lekkere en gemakkelijke ontbijtje. Je maakt het ‘s avonds al klaar en daardoor voorkom je ook nog eens stress in de ochtend.

4) Zonnebloempitten

Havermout is al supergezond als je van je stress af wilt, maar zonnebloempitten zijn zo mogelijk nog beter. Deze pitjes leveren namelijk een grote hoeveelheid vitamine B6. 

Zo’n 100 gram van deze pitjes levert al de minimale dagelijkse hoeveelheid op die je van deze vitamine nodig hebt. Strooi ze rijkelijk over je salade en smoothie of eet ze zó uit de hand.

Lees ook:  Dit zijn de lekkerste herfst cocktails van dit moment (+ recepten!)

5) Kalkoen

Kalkoen op je bord is niet alleen een goed idee als je meer spieren wilt. Ook als je gestrest bent, kan kalkoen je helpen. Het vlees bevat namelijk het aminozuur tryptofaan, dat je lekker ontspannen en zelfs een beetje slaperig maakt. 

Tryptofaan kan zelfs helpen om meer serotonine aan te maken, dus daar profiteer je ook van als je kalkoen op het menu zet.

6) Avocado

Wie houdt er niet van avocado? Je kunt er natuurlijk een heerlijke guacamole van maken, maar wat dacht je van avocado truffels? Hier vind je een fantastisch recept. Deze vrucht (ja vrucht!) is ook nog eens perfect om te ontstressen.

Avocado zit namelijk boordevol B-vitamines en daar kun je niet zonder. Zijn je B-vitamines aan de lage kant, dan ben je gevoeliger voor stress. Met dagelijks een avocado op het menu werk je effectief aan een gezond vitamine B-niveau.

7) Blauwe bessen

Bosbessen zijn een heerlijke traktatie en nog ontstressend ook. Ze verhogen namelijk de productie van serotonine, wat helpt om je op je op je gemak te voelen.

8) Thee

Een kopje thee werkt alleen al door de warmte rustgevend. Als je kiest voor lavendelthee of groene thee, versterk je het rustgevende effect nog eens.

9) Asperges

Asperges zijn een favoriete lentegroente en ook nog eens ideaal bij stress. De groene steeltjes leveren namelijk lekker veel foliumzuur. Je hebt al eerder kunnen lezen dat deze B-vitamine helpt bij de aanmaak van serotonine. Doe er je voordeel mee en werk aan ontspanning met een lekkere maaltijd.

Lees ook:  Ben je klaar voor Amsterdam Wine Week?

10) Donkere chocola

Grijp jij naar chocola als je stress hebt? Groot gelijk! De stofjes in cacao hebben namelijk invloed op hoe we ons voelen. Het beste kies je voor de meest donkere variant. Skip de suiker, want dit kan je juist gestrest maken. Kies daarom liever voor chocola die gezoet is met stevia of een andere natuurlijke zoetstof.

Nog meer tips om te ontstressen? Lees dan dit artikel.

Bron: Puurfiguur.nl 

Foto header via iStock, credits: vaaseenaa

0 comments on “10 x ontstressen met voeding 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *