Interieur: alles wat je moet weten over ledverlichting

Interieur: alles wat je moet weten over ledverlichting

Led spots verrijken een woning met licht, maar zijn eigenlijk alleen functioneel als ze gedimd kunnen worden. Door het regelen van de lichtsterkte kan het licht aangepast worden aan de behoefte. Ledverlichting heeft echter specifieke eisen en vereist de juiste dimmer.

Led vereist specifieke dimmer

Ledverlichting is dimbaar met de juiste dimmer. Er zijn verschillende aan- en afsnijding dimmers en uitsluitend ledverlichting wat uitdrukkelijk ‘dimbaar’ aangeeft in de productspecificatie is dimbaar. Dit heeft te maken met het lage wattvermogen van ledverlichting. Een veel voorkomend verschijnsel is dat de lamp gaat flikkeren als de dimmer laag wordt ingesteld. Om dat te voorkomen moet het vermogen van de ledlamp binnen het dimbereik vallen.

Dimmen tot nul

Ledverlichting verbruikt al weinig stroom, maar dat wordt nog minder als de verlichting gedimd wordt. Afhankelijk van de elektronica van de ledlamp zijn de lampen tot nul dimbaar. De dimmer kan dan werken als uitknop. In feite kan dan elke gewilde situatie tussen nul en volledig worden ingesteld. De levensduur van een ledlamp is al een stuk groter dan traditionele lampen, maar die wordt ook nog eens verlengd indien de lamp gedimd wordt.

Functioneel en sfeervol

De meeste mensen gebruiken de dimmer om de verlichting aan te passen van functioneel naar sfeerverlichting en andersom. Dit geldt met name voor spots in de living en slaapkamers. De slaapkamer is al lang niet meer uitsluitend om te slapen, maar is in meerdere opvattingen een relaxruimte. Daar hoort natuurlijk een passende lichtbron bij net zoals een juiste leeslamp. Het lezen van een boek voor het slapen gaan, zorgt voor een goede nachtrust. Luisteren mag ook, maar lezen op de smartphone is juist niet goed.

Lees ook:  De televisie als onderdeel van je interieur

Hoe warmer de ledverlichting hoe meer sfeer. Een kleurtemperatuur van 2000K of minder wordt beschouwd als gezellig licht. Met een speciale dimmer is de temperatuur te regelen. Bij dim to warm led spots wordt niet alleen de lichtsterkte aangepast, maar ook de temperatuur. De dimbare led spot hebben een temperatuurinstelling van 1800 tot 2700K.

Foto header via iStock, credits: Emir Hoyman

0 comments on “Interieur: alles wat je moet weten over ledverlichting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *