Met deze tips heb je thuis altijd een snelle internetverbinding

Met deze tips heb je thuis altijd een snelle internetverbinding

We zijn inmiddels massaal gewend aan thuiswerken. Maar tussen alle Zoomvergaderingen, externe VPN-verbindingen en het thuisonderwijs door kan het netwerk al snel overbelast raken. Een snelle internetverbinding is nu meer dan ooit essentieel – gelukkig zijn er genoeg tips en tricks om dat te garanderen.

Is 5G wat voor jou?

Door gebruik te maken van het 5G-netwerk – de opvolger van 4G – heb je toegang tot een steeds snellere internetverbinding, meer mogelijkheden en uiteindelijk een betere netwerkervaring. Het wordt ook wel het internet van de toekomst genoemd en voor goede redenen. De voornaamste redenen zijn dat het netwerk mobiel internetten versnelt tot 20.000 megabit per seconde en het de capaciteit van het netwerk vergroot. Dit laatste komt doordat er meer en hogere frequenties gebruikt worden. Dat betekent: een betere dekking en minder belasting. Om hiervan te profiteren heb je de juiste smartphone nodig (een met een ingebouwde 5G-moden) en toegang tot het netwerk. Er zijn anno 2021 al verschillende abonnementen beschikbaar en door de landelijke dekking is dit voor veel mensen een toegankelijke optie.

Traag internet, of trage wifi?

Wat is nou het verschil tussen internet en wifi? In principe is wifi draadloos internet. Maar: internet is de wát en wifi is de hóe. Oftewel, wifi is de techniek die erachter schuilgaat. Een trage internetverbinding ligt aan de provider zelf. De snelheid daarvan kan je checken via een speedtest (maar dan moet je pc wel via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk verbonden zijn). Zodra je een draadloos netwerk hebt, is het nuttig om zo nu en dan de afstand tot je modem te checken. Plaats de router of wifi-modem hoger zodat de radiostralen minder obstakels hebben, of zet hem rechtop en draai de antennes in een andere richting. Belangrijk is dat je router op een centrale plek staat (muren, deuren en meubels willen nog wel eens tegenwerken). Soms moet je daarvoor de kabels even doortrekken – check dus eerst bij je provider of dit ook mogelijk is bij jouw wifi-modem.

Lees ook:  5 x beste koffiebonen in 2020

Al gekeken naar acces points?

Anders heb je de optie om te kijken naar een losse router erbij of een ‘acces point’. Dit is een toegangspunt voor je thuisnetwerk en kan je overal in huis installeren. Dit is vooral handig als je merkt dat je super snel zoomt in de keuken, maar te maken hebt met een haperende verbinding in de woonkamer. Alle draadloze apparaten zoals computers en telefoons staan met elkaar en het internet in contact via zo een access point. Normaliter vind je deze functie terug in je router, maar het kan ook een apart apparaat zijn. Of je dit nou bedraad of onbedraad doet, het installeren van losse access points zorgt ervoor dat het internetsignaal in alle ruimtes van je huis bereikt wordt. Zo kan je voortaan je Teams calls opnemen vanuit bed.

Maak gebruik van je stopcontact!

Stroomnetadapters zijn ook een prima alternatief voor een beperkt wifi-bereik. En overigens ook nog eens een relatief goedkope oplossing: vanaf 50 euro heb je een eenvoudig model. Stroomadapters gebruiken het elektriciteitsnet als computernetwerk en zijn heel simpel te installeren. Zit je thuis met een heel gezin dat zich digitaal moet kunnen verantwoorden (of vermaken)? Of wil je niet alleen je desktopcomputer maar ook je telefoon of tablet aansluiten op dit netwerk? Kies dan voor een stroomnetadapter met een geïntegreerde wifi-zender zodat je een goed werkende internetverbinding hebt.

Houd je apparaten up-to-date!

Tot slot is het altijd goed om je apparaten na te gaan. Is je pc zelf wel up-to-date? Als je te maken hebt met een langzame computer of laptop, dan ververst je browser ook niet snel. Windows 10 heeft te allen tijde meer dan 4 GB nodig om goed – en vooral op een aardig tempo – te functioneren. Bij Apple producten is het van belang om altijd de laatste iOs updates geïnstalleerd te hebben. Andere tips: gebruik adblockers, zorg dat je maar één virusscanner of firewall tegelijkertijd op je apparaat geïnstalleerd hebt staan en laad niet meerdere programma’s automatisch bij het opstarten van je pc (zoals bijvoorbeeld Spotify, oude software die je niet meer gebruikt of programma’s van Adobe Creative Cloud).

Lees ook:  Teufel Radio 3sixty; veel meer dan gewoon een radio

Illustratie header via iStock, credits: Aleksandr Durnov

0 comments on “Met deze tips heb je thuis altijd een snelle internetverbinding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *