Hoe crypto art de digitale kunstwereld verandert (met miljoenen aan euro’s)

Hoe crypto art de digitale kunstwereld verandert (met miljoenen aan euro’s)

Het lijkt een heel gek idee om kunst te bezitten, zonder het aan je muur te kunnen hangen. Maar een andere vraag die je kunt stellen is, is een herdrukbare print van een oorspronkelijk kunstwerk nog wel echte kunst? Wie nu naar de digitale kunstwereld kijkt, krijgt te maken met een bijzondere trend die flink in opmars is en waar miljoenen mee gemoeid zijn: de wereld van crypto art.

De digitale kunstwereld staat op zijn kop

In de crypto-kunstmarkt gaan honderden miljoenen euro’s in de omloop. In de afgelopen maanden liep de waarde van NFT-tokens (non-fungible tokens) hard op. Websites zoals Nifty Gateway organiseren kunstveilingen, waar overigens ook veel bekende kunstenaars of grote artiesten hun kunstwerken op droppen (zoals Grimes laatst deed bijvoorbeeld, zangeres en partner van Elon Musk). Maar dan moet je er wel razend snel bij zijn, of geluk hebben. Je bent namelijk niet de enige. Met de groeiende populariteit bemoeien zich ook de meer traditionele kunstverzamelaars met het fenomeen, zoals het veilinghuis Sotheby’s. Een viraal voorbeeld van crypto-succes is de digitale kunstenaar Beeple, oftewel Mike Winkelmann. Zijn digitale kunst is absurdistisch met vaak een flinke dosis zwarte humor, maar het werkt. In zijn eerste veiling maakte hij binnen één weekend een kleine 3 miljoen euro. Sindsdien staat de digitale kunstwereld op zijn kop en volop in de aandacht.

Non-fungible token

Maar hoe werkt dit allemaal? In tegenstelling tot de fysieke kunstwereld, steekt de digitale kunstwereld net wat anders in elkaar. Crypto art zorgt ervoor dat zowel koper als verkoper verzekerd zijn van authenticatie. Zo werd laatst bijvoorbeeld het beroemde Nyancat GIFje voor 485.000 euro op een digitale kunstveiling verkocht. En wat er precies werd gekocht? Een non-fungible token, in het kort een NFT. Net zoals de Bitcoin is dit een andere manier van cryptocurrency. Door middel van het betalen van echt geld, bemachtig je deze digitale variant.

Lees ook:  Hotel not Hotel

Bezitter van het kunstwerk

De reden dat mensen dit doen is veiligheid. Banken en andere instituten hebben namelijk geen toegang tot dit proces. Dit model gaat dus ook op voor de non-fungible tokens. De NFT representeert het kunstwerk via een ingewikkelde ‘Ethereum-blockchain’, waarin alle data wordt bijgehouden. Een digitaal kunstwerk kan op deze manier worden getraceerd terwijl het in verschillende handen terecht komt, en kan zo ook terug getraceerd worden naar de oorspronkelijker maker. De waarde ervan over de tijd wordt ook vastgelegd.

Voorheen was het altijd lastig om de relatieve waarde van een digitaal kunstwerk te bepalen. Dit benadeelde onafhankelijke kunstenaars enorm, die hun werk eindeloos gedeeld zagen op sociale media zonder erkenning. Het wordt immers in een rap tempo overal op het internet verspreid. Dat maakte het ook altijd lastig om digitale kunst te bezitten. Nu is dat stukken makkelijker: wie de NFT heeft, is de bezitter van het kunstwerk. En waarom ook niet? De vraag is nu hoe groot het nog gaat uitgroeien, want dit lijkt nog maar het begin.

Illustratie header via iStock, credits: Macrovector

0 comments on “Hoe crypto art de digitale kunstwereld verandert (met miljoenen aan euro’s)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *