De voordelen en nadelen van koffie die per portie verpakt is

De voordelen en nadelen van koffie die per portie verpakt is

Steeds vaker kiezen we voor koffiemachines die werken met koffie die per portie verpakt is. Deze machines hebben verschillende voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen. Welke wegen voor jou het zwaarst?

Voordeel: altijd vers

Een groot voordeel van koffiemachines die werken met per stuk verpakte porties, is dat het resultaat altijd vers is. De koffie blijft tot het allerlaatste moment luchtdicht afgesloten, en dat proef je. Daarnaast loop je ook nooit het risico om het laatste beetje koffie uit de pot te treffen, dat misschien al langer dan een uur of misschien wel meer dan dat staat. Iedereen weet dat de smaak van koffie het lekkerst is als deze net gezet is. Door dit per kopje te doen, is de kans op smaakverlies nihil.

Voordeel: ieder kopje een nieuwe keuze

Houd je wel van een beetje afwisseling? Ook dan kies je waarschijnlijk graag voor individueel verpakte koffie. Het leuke hierbij is namelijk dat ieder kopje weer anders kan smaken dat het vorige. Er is namelijk volop keuze en variatie mogelijk. Zeker in het geval van koffiecups kun je werkelijk alle kanten op. ‘Gewone’ koffie is een optie, waarbij je kan kiezen uit verschillende varianten, maar ook koffie met een smaakje of andere toevoegingen zijn geen probleem.

Voordeel: lekker snel

Toen de koffiepads werden geïntroduceerd, was dat even wennen. We waren gewend om altijd een hele pot koffie te zetten, is het nu wel zo handig om dit per kopje te gaan doen? Vanwege de snelheid waren veel mensen echter al snel om. Een pot koffie zetten, dat kan aardig wat tijd kosten. Het was altijd zaak om de machine zodra je wakker was aan te zetten, zodat je in ieder geval een kopje of twee kon drinken voor je de deur uit moest. In het geval van een koffiepad bleek je deze tijdsduur flink te kunnen verkorten. Voor het eerste kopje moet de machine nog heel even opwarmen, maar daarna werkt hij ze er in hoog tempo doorheen.

Lees ook:  5 x fijne hotspots in Rotterdam

Nadeel: de prijs ligt vaak hoger

Zijn er ook nadelen? Uiteraard. De prijs van individueel verpakte koffie ligt vaak wat hoger. De pads of cupjes worden per stuk gefabriceerd, en dat kost nu eenmaal meer dan een flinke hoeveelheid gemalen koffie of koffiebonen in een verpakking stoppen. Let je echter goed op de aanbiedingen, dan kunnen de kosten nog steeds meevallen.

Nadeel: meer verpakkingsmateriaal

Een ander nadeel: deze manier van koffiezetten levert natuurlijk een stuk meer verpakkingsmateriaal op. Gelukkig kunnen we dat grotendeels gescheiden inleveren, en zijn er ook fabrikanten die een eigen recycle-programma hebben opgezet om de effecten zo klein mogelijk te houden.

Foto header via iStock, credits: Cristian Storto Fotografia

0 comments on “De voordelen en nadelen van koffie die per portie verpakt is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *