De (kleine) ongeneugten van de lente: mieren

De (kleine) ongeneugten van de lente: mieren

Als straks in het voorjaar de temperatuur weer gaan stijgen, worden allerlei kleine beestjes ook weer actief. Zo verlaten mieren het nest op zoek naar voedsel. Omdat ze een voedselbron nog moeten ontdekken zie je mieren vaak alle richtingen op lopen in de hoop ergens voedsel te vinden. Ondanks dat deze beestjes klein van stuk zijn, kunnen ze wel voor veel overlast zorgen. Het hebben van mieren in huis oogt en voelt heel onhygiënisch. Dit is een terechte associatie want ze dragen een hoop bacteriën met zich mee. Daarnaast kunnen deze beestjes ook materiële schade aanrichten. Heb jij last van een plaag? Treed dan adequaat op.

Zo herken je een mierenplaag

Laat mieren bestrijden wanneer je merkt dat er sprake is van een plaag. De beestjes kunnen immers veel overlast veroorzaken. Maar wanneer spreek je van een mierenplaag? In iedere tuin komen wel mieren voor. Een enkele mier die af en toe voorbij loopt, is dan ook niet iets om je zorgen over te maken. Dit wordt anders wanneer het om grote aantallen mieren gaat. Zie je bijvoorbeeld rijen mieren op diverse plekken lopen? Of zie je hoopjes zand tussen de tegels? Of zijn het de planten die zwart zien van de mieren? Dan kun je in alle gevallen uitgaan van een mierenplaag. Ook wanneer er mieren op jouw aanrecht of in de keukenkastjes lopen, is een mierenplaag aannemelijk.

Zijn ze gevaarlijk?

Mieren zijn klein en lijken hierdoor wellicht onschuldig. Toch kunnen deze kleine beestjes een hoop schade veroorzaken. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan schade aan jouw terras in de tuin. Doordat de mieren veel graven bij het bouwen van een nest kan er een grondverzakking optreden. Deze grondverzakking resulteert vervolgens weer in schade aan jouw terras. De impact van deze kleine beestjes kan dus heel groot zijn. Ook op jouw gezondheid kunnen ze een negatieve impact hebben. Ze dragen namelijk allerlei bacteriën met zich mee. Deze bacteriën kunnen op jou worden overgedragen wanneer de mieren op jouw etenswaren hebben gezeten. De bestrijding van een mierenplaag is dus met recht noodzakelijk te noemen.

Lees ook:  Happy Bachdag

Diverse bestrijdingsmethoden

Voor het bestrijden van deze beestjes kun je diverse methoden gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van gif in een poedervorm of in een sprayvorm. Deze producten moet je aanbrengen op het mierennest voor de meest effectieve werking. Gebruik je liever geen chemicaliën? Dan zijn er ook milieuvriendelijke methoden voor handen. Zo kun je sterke kruiden gebruiken voor het verjaren van de mieren. Kies bijvoorbeeld voor peper of voor kaneel. Ze hebben een hekel aan deze sterke geuren. Wil je er echt zeker van zijn dat ze zijn uitgeroeid? Dan is het raadzaam een professionele mierenbestrijder in te schakelen. Alleen dan ben je zeker van een écht effectieve bestrijding.

Foto header via iStock, credits: ElenaNoeva

0 comments on “De (kleine) ongeneugten van de lente: mieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *