Wat gebeurt er als je een maand geen alcohol drinkt? Alle voordelen van ‘Dry January’ op een rijtje

Wat gebeurt er als je een maand geen alcohol drinkt? Alle voordelen van ‘Dry January’ op een rijtje

In de afgelopen jaren nemen steeds meer mensen het zich voor om in de eerste maand van het nieuwe jaar te beginnen aan ‘Dry January’. Dit is het volledig opgeven van alcohol voor de eerste 31 dagen van het jaar. Maar wat gebeurt er nou precies met je lichaam als je deze uitdaging aangaat? Alle voordelen van ‘Dry January’ op een rij.

De trend ging van start in 2012 in het Verenigd Koninkrijk, toen 4300 mensen besloten om voor de eerste maand van het jaar alcohol even op te geven. Al snel bleek dat hier op grotere schaal animo voor was: in 2017 deden maar liefst 5 miljoen mensen mee aan de challenge. Doe jij dit jaar ook mee? Zeker na een jaar waarin de lockdown een collectieve ervaring werd die ervoor zorgde dat de werkplek en het café versmolten tot dezelfde ruimte, is het niet een slecht idee om je relatie met alcohol eens kritisch onder de loep te nemen. Misschien is het dit jaar bij uitstek een ietwat makkelijkere uitdaging, omdat je toch zo weinig naar de kroeg bent geweest dat je behoefte daarmee flink is gedaald. Daar staat tegenover dat het ook goed mogelijk is dat je de bar hebt verplaatst naar je eigen woonkamer.

Waarom je het moet proberen

De lever heeft het het zwaarst te verduren als het aankomt op het afbreken van alcohol. De schadelijke stoffen die bij het afbreekproces vrijkomen kunnen leiden tot ontstekingen van de alvleesklier, wat vervolgens de vetstofwisseling kan verstoren en insuline producerende cellen kan beschadigen. Regelmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot leververvetting. Dit is een ‘stille ziekte’ die vaak voorkomt bij mensen die over het algemeen meer drinken dan twee glazen per dag. Toch is er wetenschappelijk bewijs dat het stoppen met het nuttigen van alcohol positieve gevolgen kan hebben en leververvetting vermindert. Wie dit niet doet moet oppassen voor bijvoorbeeld alcoholische hepatitis of een ontsteking van de lever. Uiteindelijk leidt dit tot littekens. Maar de lever is een vergevingsgezind orgaan! Zodra je stopt met de (overmatige) consumptie van alcohol, zal de lever zich vanzelf gaan herstellen. Uiteraard blijven de gevolgen van alle nachten waarin iets te diep het glaasje in zijn gekeken wel in het lichaam aanwezig. Tenminste, het lichaam is niet in staat zich in één maand volledig te herstarten en genezen. Maar stoppen voor een maand is nooit een slecht idee, en het is een mooi moment om eens goed naar je ‘nuchtere’ lichaam te luisteren.

Lees ook:  Opvoeden doe je zo... toch?

De voordelen van ‘Dry January’

Ooit gehoord van een alcoholisch slaapmutsje? Over het algemeen klopt het dat alcohol je kan helpen met sneller in slaap laten vallen. Het is zelfs zo dat je in eerste instantie wat dieper zal slapen. Maar de kans dat je slaap verstoord wordt is ook vele malen groter. Bovendien ga je er sneller van snurken en slechter van ademen. Zodra je alcohol opgeeft zal je dus wél beter slapen en je de gedurende dag energieker voelen. Doordat je jezelf aan het uitdagen bent, krijg je ook sneller een gevoel van prestatie. Dit bevordert vervolgens weer de mentale scherpheid, waardoor je je beter kan focussen op taken en minder snel geïrriteerd raakt. Ook op het uiterlijke front verandert er van alles en nog wat. Zo verliezen mensen gemakkelijker en sneller gewicht en zien mensen vaak dat hun huid er stukken helderder en beter van wordt. Verder is de kans groot dat je voor de rest van 2021 minder zal drinken als je extra bewust door de maand januari heen bent gekomen! Pas door een maand te stoppen of te minderen, kom je erachter op hoeveel momenten je alcohol nuttigt. Veel deelnemers aan de ‘Dry January’ trend beseffen op deze manier dat een wijntje of biertje niet altijd nódig is voor een leuke avond, en kunnen prima een keer zonder.

Hoe je het makkelijker voor jezelf maakt

Na de maand december – waarin cocktails, schnaps en andere likeuren rijkelijk mochten vloeien – is in één keer cold turkey gaan misschien niet altijd het beste idee. Het doel van de uitdaging is om bewuster en gezonder met alcohol om te gaan. Helemaal stoppen hoeft dus niet. Zo kan je ook een ‘dryish January’ uitproberen. Los daarvan, is het sowieso een goede tip om op zoek te gaan naar een vervanger. Denk aan water (al dan niet mét wat fruit erin voor een extra smaakje) door de dag heen, of een ‘virgin’ cocktail op avonden waar je normaliter wél wat zou drinken. Tot slot is het enorm behulpzaam om je naasten te vertellen wat je van plan bent deze maand. Misschien zitten er wel een paar vrienden of familieleden tussen die graag met je mee doen, wat weer helpt voor motivatie. Zo creëer je een netwerk van verantwoording voor jezelf en zal je merken dat het je stukken gemakkelijker afgaat.

Lees ook:  Ons online leven

Illustratie header via iStock, Credits: Igor Levin

0 comments on “Wat gebeurt er als je een maand geen alcohol drinkt? Alle voordelen van ‘Dry January’ op een rijtje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *