5 x essentiële gear die je nodig hebt voor de perfecte home gym

5 x essentiële gear die je nodig hebt voor de perfecte home gym

Het ‘nieuwe normaal’ zien we terug in alle uithoeken van de samenleving en dat betekent helaas ook dat we massaal de sportschool hebben verruild voor de home gym. Maar met de juiste gear zal je jouw persoonlijke fitness-toevluchtsoord niet zo snel willen verlaten.

Jouw thuis is niet alleen de plek waar je je veilig voelt, maar ook waar je goed voor jezelf zorgt en op kracht komt. Het is daarom extra belangrijk – zeker nu we afhankelijker dan ooit zijn van onze eigen ruimte – om een inspirerende, motiverende en goed functionerende plek te creëren voor jouw persoonlijke gezondheid en fitness. Bovendien kan je flink wat geld besparen als je het goed aanpakt, wat natuurlijk nooit mis is.

Of je nou een volledig uitgeruste sporthal creëert – een waar ijzeren paradijs – of een rustgevende zen hoek waar je yoga matje op je staat te wachten, een home gym garandeert consistentie in je sportroutine. De echte summer bodies worden immers gemaakt in de winter, en een goede voorbereiding en de juiste gear is het halve werk.

Mat

Het is allereerst belangrijk dat je voor de juiste set-up zorgt. Zorg dat je jouw sportplek opzet op een plek waar je veel frisse lucht hebt en genoeg ruimte hebt om te bewegen. Afhankelijk van de sport die je beoefent is een spiegel misschien geen slecht idee. Toch kan het net zo goed zijn dat je liever Netflix kijkt tijdens je workout. De woonkamer is dan de beste optie. In ieder geval heb je een matje nodig. Hier kan je kiezen voor een yoga mat of een springmat (deze is iets dikker en wordt gebruikt voor wat intensievere trainingen).

Lees ook:  Dit zijn dé sport & health trends voor 2019!

Halters

Omdat er nou eenmaal oneindig veel oefeningen met halters (dumbbells) zijn te doen, is de aankoop van dergelijke gear al gauw het geld én de moeite waard. Kies hier voor hex-vormige halters, met voorkeur een zwarte rubberen coating. Deze zijn kwalitatief beter en gaan dus ook het langste mee – los van het feit dat ze ook nog eens het meest comfortabel zijn om mee te trainen.

Pull up bar

Los van pull ups kan je een pull up bar voor nog veel meer oefeningen gebruiken. Zo zijn er veel elementaire gymnastiekoefeningen die je met de installatie van een pull up bar in je training kan integreren. Veel mensen bevestigen de pull up bar boven een deur, al het is het idealiter beter om het bij een boog of vrijer gedeelte van je muur te installeren voor extra zekerheid en ruimte.

Springtouw

Wie al een tijdje geen springtouw meer onder handen heeft genomen zal voor een verrassing komen te staan. Het is namelijk stukken zwaarder dan het lijkt – en laat het nou juist daarom zo goed voor je cardio zijn. Ben je al wat meer getraind in het touwtjespringen? Kies dan voor een lichtgewicht staaldraad touw voor snelheid en timing, of juist een verzwaard touw om aan je kracht te werken.

Bal

Wat voor training je ook wilt doen, een medicijnbal (of oefeningsbal) mag niet ontbreken aan je persoonlijke home gym. Het is een geweldig hulpmiddel voor plyometrische oefeningen (waar de nadruk ligt op explosieve kracht) en het bevorderen van de kracht van je core. Je kan ermee gooien, het dragen, of er bijvoorbeeld buikspieroefeningen mee doen. De opties zijn talloos. Let er op dat je een zachte bal koopt, en ga altijd eerder voor een lichter gewicht dan een te zware bal omdat veel oefeningen toch de nadruk leggen op snelheid en kracht.

Lees ook:  Van ‘Misery Machine’ tot ‘Devils Tricycle’: alles over de airbike en waarom het je workout écht verbetert

Foto header via iStock, credits: Strelciuc Dumitru

0 comments on “5 x essentiële gear die je nodig hebt voor de perfecte home gym

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *