5 x documentaires waar je wijzer van wordt

by Jill Buitenhuis

Soms is het heerlijk om op de bank te ploffen en een guilty pleasure zoals Temptation Island op te zetten. Even je verstand op nul en domweg kijken. Maar aangezien we in een lockdown zitten en veel thuis zijn, kan het ook heel fijn zijn om iets te kijken waar je wijzer van wordt. Gelukkig is het aanbod groot, want er zijn veel documentaires waar je iets van leert. Wij hebben er een aantal verzameld, zodat je de aankomende weken vooruit kunt en vanaf de bank toch nog wat leert.

(Un)well

In deze documentaire-reeks komen verschillende onderwerpen als ‘fasting’, essentiële oliën en ayahuasca aan bod. Iedere aflevering duurt zo’n vijftig minuten. Iedere aflevering richt zich op een specifieke behandeling, waarvan men denkt dat het grote impact heeft op onze gesteldheid. Van vastende aanhangers die wekenlang alleen maar water drinken tot militaire veteranen die ayahuasca gebruiken tegen PTSS. In de serie komen persoonlijke verhalen aan bod, tegenstanders van de middelen, afgewisseld met uitleg van experts. Dit maakt de reeks erg interessant, omdat er meerdere kanten belicht worden.

A life on our planet

‘Sir” David Attenborough, laat al zijn hele leven de schoonheid van onze aarde zien. Denk aan natuurdocumentaires als Planet Earth, Blue Planet en Our Planet. Deze documentaire is anders. Confronterend. Het is een persoonlijke getuigenis, waarin duidelijk naar voren komt wat voor puinhoop de mens van de aarde heeft gemaakt. Deze documentaire geeft je een reality check. Natuur overwint alles en herstelt zich altijd, maar de mens redt het niet als het zo doorgaat. Absoluut het kijken waard, en vooral ook nodig.

Lees ook:  Een avond bij Bunk vol nieuwe gerechten, met herkenbare smaken

My octopus teacher

In deze documentaire kijk je naar het bijzondere verhaal van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Craig Foster. Hij krijgt te kampen met een burn-out en zwemt iedere dag in de koude zee van Zuid-Afrika. Hij ontdekt een octopus en wint langzaamaan zijn vertrouwen. De inktvis laat Craig de geheimen van de onderwaterwereld zien. Een bijzondere, intrigerende documentaire over de vriendschap tussen een man en een octopus.

The social dilemma

Dit is zo’n documentaire die je graag wil zien, maar die je ook met de neus op de feiten drukt. Confronterend kunnen we wel zeggen. Deze mix van documentaire en drama onderzoekt de gevaarlijke impact van sociale netwerken, met technische experts die over hun eigen creaties zelf aan de bel trekken. Oud werknemers van Twitter, Facebook en Instagram zijn aan het woord en vertellen wat de gevaren zijn van social media. Na het zien van deze documentaire ben je vooral verbaasd en kijk je anders naar social media.

Heal

Weer zo’n documentaire waar je over na blijft denken. Deze documentaire gaat in op de kracht van je mind. Je mind is namelijk tot veel meer in staat dan je misschien in eerste instantie dacht. De krachten die onze geest heeft op ons welzijn wordt in de documentaire heel duidelijk naar voren gebracht. Het gaat niet alleen over het sturen van je eigen gedachten door middel van mindfulness en meditatie, maar vooral over de kracht van je mind op je lichaam. In de documentaire komen wetenschappers als Joe Dispenza en spiritueel leiders als Deepak Chopra aan het woord. Ook komen mensen aan het woord die door het veranderen van hun overtuigingen, zichzelf hebben genezen.

Lees ook:  7 x de leukste voorleesboeken

Foto header via iStock, credits: bombermoon

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy