Rado True Square x Tej Chauhan: een retro-futuristisch horloge van hightech keramiek

Rado True Square x Tej Chauhan: een retro-futuristisch horloge van hightech keramiek

Rado staat al langer bekend als een expert in de omgang met materialen. Als het merk dat voor het eerst een vierkant horloge maakte van een enkel massief stuk hightech keramiek en dit op de markt introduceerde. In de nieuwste samenwerking met de Britse industrieel ontwerper Tej Chauhan krijgen we een frisse blik op de iconische True Square Watch.

Hightech keramiek

Tej Chauhuan liet zich inspireren door het futurisme van halverwege de vorige eeuw – van popcultuur tot films en typografie tot kleurtheorie – en dat zien we terug in het design. De True Square heeft een matte okergele band van leren kussentjes die bij elkaar worden gehouden door keramische verbindingen. Het omhulsel van het horloge is gemaakt door middel van spuitgieten en bestaat volledig uit hightech keramiek. In het midden zien we een donkergrijze display, gemaakt van roestvrij staal, met een hints van blauw en rood in de wijzers en tijdsindeling.

De primaire kleuren en de witte cirkels doen denken aan de jaren 60, maar toch voelt het horloge alles behalve ouderwets aan. De leren kussens doen denken aan ruimtepakken en het kleurenpallet is al te herkenbaar uit science fiction films. Het ontwerp is eerder retro-futuristisch: met een liefdevolle knipoog naar vroeger, staat de blik strak op de toekomst. Los van het mooie design. Is het horloge door het gebruik van lichte en zachte materialen ook heel draagbaar, en voelt ‘liquid soft’ aan.

In een opening om 3 uur wordt de datum weergegeven. De speciale display van de datum bevat typografie die speciaal door Chauhan zelf is ontworpen. Links boven wordt met blauwe strepen aangegeven wanneer de ‘dingen beginnen te bewegen’, van negen tot twaalf uur. Of je nou net op kantoor zit in de ochtend, of zit te genieten van de nacht. Chauhans concept laat zien dat deze uren beweeglijk en belangrijk zijn voor ons.

Lees ook:  Voortaan mega snel internetten: hoe werkt glasvezel en wat zijn de voordelen?

Emotioneel industrieel design

In Chauhans werk draait alles om ‘emotioneel industrieel design’. Hierbij worden vorm, kleur en materiaal strategisch ingezet om objecten te creëren die vreugde brengen. Omdat we vandaag de dag steeds minder een horloge nodig hebben om de tijd van af te lezen. Zorgt Chauhan op deze manier dat het een speciale toevoeging wordt aan je dag-tot-dag bestaan.

Het horloge wordt aangedreven door een modern automatisch kaliber en heeft tot wel 80 uur gangreserve. Voor 1840 Euro is valt het horloge vooraf te bestellen op de officiële website van Rado. Goedkoop is het stukje design niet, maar mooi – en indrukwekkend – wel.

Foto header via website Rado.

0 comments on “Rado True Square x Tej Chauhan: een retro-futuristisch horloge van hightech keramiek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *