Ondernemen, de kansen en risico's op een rij

Ondernemen, de kansen en risico’s op een rij

Als ondernemer is het altijd goed om te weten waar je kansen liggen. Wanneer je de realisatie van je plannen met vertrouwen tegemoet ziet, voelt dat toch een stuk beter wanneer je dit vol wantrouwen doet. Aan de andere kant is het ook handig om realistisch te zijn en risico’s bijvoorbeeld van te voren in te calculeren. Op de hogeschool waar ik les geef in ondernemen, zijn de studenten dan ook altijd druk in de weer met SWOT-analyses en de bijbehorende confrontatiematrix. Opvallend is wel dat zodra je als ondernemer ‘voor het echie’ aan de slag gaat, dergelijke modellen niet per se vaak in de praktijk worden ingezet. Best een gemiste kans, want de kansen en risico’s van het ondernemen helder voor ogen hebben is toch wel prioriteit nummer één. Wij zetten er daarom al een aantal voor je onder elkaar:

– Omgaan met risico’s, verdiep je in verzekeringen

Als startende ondernemer is het aan te raden je te verdiepen in verzekeringen. Wat is handig voor jou om af te sluiten? Voor elke ondernemer is dat weer anders. Eén van de belangrijkste, die voor elke ondernemer van belang kan zijn, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Stel dat je coach bent en je laat per ongeluk een kop koffie vallen over een laptop die niet van jou is tijdens een afspraak. Dat is schade waar je graag voor verzekerd bent, toch? Waar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan ook in het kort voor zorgt is dat het schade dekt die je aanricht bij anderen. Dergelijke schade kan je namelijk niet onder je privé aansprakelijkheidsverzekering scharen.

Lees ook:  Vieze was? Huur een 'wasfeut'

Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering is slim om af te sluiten wanneer je gaat ondernemen. Immers, wat te doen als je onverhoopt een ongeluk krijgt en een tijd lang niet kan werken? Wil je dit kunnen opvangen dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering echt een must. En zo zijn er tal van andere soorten verzekeringen waarmee je risico’s kan inperken. Zeker een must om in te duiken wanneer je de stap naar het ondernemerschap waagt.

– Omgaan met kansen, probeer geduldig te zijn

Als ondernemer kan je vaak het gevoel hebben dat je continue op elke kans moet inspringen. Dat is zeker ook een positieve eigenschap. Echter is geduld ook een kans. Wanneer je voor jezelf goed voor ogen hebt wat je doelstellingen zijn en waar je focus ligt, dan weet je ook welke kansen je verder kunnen helpen. Wanneer je op alles ja zegt, dan is er ook een kans dat je die focus kwijt raakt. En dat is voor de lange termijn weer niet handig. Stippel dus goed een strategie uit die past bij jouw bedrijf. En pak die kansen die je met geduld weet uit te kiezen.

– Probeer niet zelf het ei opnieuw uit te vinden

Een veel voorkomend ‘probleem’ bij ondernemers is dat ze alles zelf willen doen. Daarvoor bent je immers ook deels zzp’er geworden. Goed advies is echter echt goud waard. Laat je dan ook bijstaan door mensen die van bepaalde dingen meer kaas hebben gegeten. Zelf geen held met cijfers? Huur dan een accountant in die je op weg kan helpen. Slecht in time management? Wat hulp van een coach kan dan geen kwaad. Wil je je product innoveren? Praat met andere zzp’ers hoe zij dit doen. Het is echt een kans om je te laten omringen met mensen die jouw onderneming naar een grotere hoogte kunnen tillen. You can do it!

Lees ook:  Ben je wel zuinig op je interieur?

Foto header via iStock, credits: BrianAJackson 

0 comments on “Ondernemen, de kansen en risico’s op een rij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *