Tips: zo haal je betaalbare kunst in huis

Tips: zo haal je betaalbare kunst in huis

Kunst uitkiezen kan lastig zijn om verschillende redenen. Je wil geen bakken met geld uitgeven, je vindt het lastig om te bepalen wat er goed bij je huist past of je weet niet waar je op moet letten bij het kopen van kunst. We got you, daarom zijn we de wereld van de kunst ingedoken, om je te voorzien van onmisbare tips voor het kopen van betaalbare kunst. Na het lezen weet je precies hoe je je huis de sfeer geeft die past bij jouw persoonlijkheid, en dat voor een leuke prijs. Let’s get arty and be creative.

Bepaal je intentie

Kunst is persoonlijk en daarmee een uiting van je karakter. Daarom is het belangrijk dat je van te voren kiest wat de intentie van de kunst wordt. Denk dus na over de sfeer die je wil brengen met de kunst. Zoek je kunst voor in de slaapkamer om een romantische sfeer te creëren? Ga dan voor warme kleuren zoals rood en lichtroze. Ronde vormen geven brengen ook een romantische sfeer met zich mee. Wil je rust uitstralen in je woonkamer? Kies dan bijvoorbeeld voor kunst met natuurlijke kleuren. Naast dat je een sfeer uitstraalt met een schilderij, maakt het hebben van kunst de mens ook gelukkiger. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kunst en cultuur positief bijdraagt aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Je stressniveau daalt als je iedere dag even naar een schilderij kijkt. Daarom is het dus extra van belang dat je een schilderij kiest die past bij de intentie die je met het schilderij hebt.

Lees ook:  Zo haal je de zomerse sferen in huis tijdens koude winterdagen

Verdiep je in de stijlen

Kies niet voor het eerste beste schilderij waar je oog op valt, maar verdiep je eerst in de kunststijlen die er zijn. Dat zijn er véél. Kunst kopen kost dus wel even wat tijd. Maar dan heb je uiteindelijk ook een blikvanger in huis die je thuis compleet maakt. Wanneer je kunst zoekt die past bij je karakter, is het een uitdaging om op zoek te gaan naar de achterliggende gedachte van de stijlen. Zo kun je ook gemakkelijk stijlen wegstrepen van je lijstje, als ze niet passen bij je karakter. Verdiep je bijvoorbeeld in moderne kunst, zwart-wit kunst, of abstracte kunst. Driedimensionale kunst is een stroming die ook een verdieping verdiend. Geen schilderij, maar wel een kunstwerk waardoor je huis direct meer karakter krijgt. Met het driedimensionale behang maak je bijvoorbeeld een kinderkamer lekker speels en creëer je daarmee ook een inspirerende omgeving, waar je kind zijn of haar creativiteit tot uiting kan laten komen.

Vraag voor advies

Het kan ook heel erg helpen om vrienden of kennissen om hulp te vragen bij het kopen van betaalbare kunst. Misschien hebben zij al ervaring met het uitzoeken van kunst en weten ze precies de fijne kneepjes van het vak. Ga samen achter de laptop zitten, begin met speuren en vraag hen om advies. Vergeet niet, jij moet verliefd worden op het kunstwerk. Smaken verschillen en het is belangrijk om je eigen stijl te volgen.

Inspiratie opdoen

Bij het inspiratie opdoen voor betaalbare kunst is het goed om te weten wat je wel en vooral niet wil. Neem een kijkje binnen bij kunstliefhebbers die je al voor zijn gegaan. Een andere manier is om Pinterest af te struinen. Maak een bord aan en verzamel alle schilderijen waar je gelukkig van wordt. Zo heb je jouw persoonlijke favorieten bij elkaar staan, en kun je je online zoektocht vervolgens doorzetten met een bord vol inspiratie. Als je het even niet meer weet, heb je altijd je bord om op terug te vallen.

Lees ook:  5 x trends voor de zomer 2018

Praktische zaken

Bedenk van tevoren goed welk formaat het beste past bij de muur die je aan wil kleden. Het is zonde als je straks online een pareltje hebt besteld en hij is veel kleiner of groter dan je verwachtte. Hoe je het beste kunt bepalen welk formaat je wil? Een handig ezelsbruggetje is (breedte van de muur x 0,57) = (ideale breedte van het schilder). Deze formule geldt ook voor het ophangen van een meerluik schilderij of een collage. De ideale hoogte voor het ophangen is 145 centimeter vanaf de vloer gemeten tot het midden, het hart van het schilderij. Dit is tevens de hoogte die musea hanteren. Mis je soms wat ruimtelijk inzicht en heb je moeite om de inrichting van je huis voor je te zien? Maak dan gebruik van een van deze tools. Zo kun je bepalen op welke plek het schilderij komt te hangen en zie je het ook nog eens virtueel voor je. Heel handig, om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt.

Foto header via iStock, credits: FollowTheFlow 

0 comments on “Tips: zo haal je betaalbare kunst in huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *