Online kunst bekijken? Zes wereldse musea die je vanuit huis kunt bezoeken

by Emma

Wist je dat de mooiste kunst letterlijk voor het – digitale – oprapen ligt? Wie toe is aan wat cultuursnuiven kan dat vanuit de comfort van zijn eigen woonkamer doen. Meer dan genoeg wereldberoemde musea bieden in dit digitale tijdperk online kunst aan door middel van tours, tentoonstellingen en algemene toegang.

Uiteraard is het zien van kunst op je beeldscherm anders dan in het echt, maar het heeft zo zijn voordelen. Zo hoef je niet uren te wachten voordat je eindelijk een glimp van de Mona Lisa opvangt, betaal je geen hoge prijzen voor toegangskaartjes én kan je inzoomen op het meest pietepeuterigste detail. Laat staan dat je met één klik toegang hebt tot toekomst over de hele wereld. Ook bieden veel musea gratis online tours aan. Wat wil je nog meer? Zo heb je een heel museum voor jezelf.

1. Het Louvre

De stad van de liefde is tevens ook een stad vol kunst. Met een volledig zicht van 360 graden dwaal rond door de gangen van het digitale Louvre terwijl je op artefacten of schilderijen klikt voor meer informatie. Of kies voor een virtuele tour en laat je inspireren door Egyptische oudheden of de werken van kunstenaar Michelangelo. Kom je voor de klassiekers? Zoom dan bijvoorbeeld in op de wereldberoemde verborgen lach van Mona Lisa.

2. Het Solomon R. Guggenheim Museum

De prachtige architectuur van het Guggenheim in New York, ontworpen door niemand anders dan Frank Lloyd Wright, moet je in deze virtuele versie helaas missen (al kan je wel naar het bijzondere verhaal erachter luisteren in een audiotour). Maar gelukkig zijn de kunstwerken – van onder andere Piet Mondriaan, Pablo Picasso en Jeff Koons – haarfijn te bezichtigen in de online collectie.

Lees ook:  Oranje GiG Hard Seltzer: maak je koningsdag nog feestelijker!

3. Het British Museum

Met een collectie van meer dan 8 miljoen objecten, is het Londense British Museum de thuisbasis van een paar van s’ werelds meest bijzondere kunstwerken en historische artefacten. Dompel jezelf online onder in twee miljoen jaar waard aan geschiedenis verspreid over zes verschillende continenten. In samenwerking met het Google Cultureel Instituut zijn er ook virtuele tours beschikbaar, gemaakt door Google Street View technologie.

4. Het Dalí Theater Museum

Gelegen in het stadje Figueres in Catalonië, Spanje, is het Dalí Theater Museum opgezet ter ere van de wereldberoemde surrealistische kunstenaar. Leer alles over het leven van de schilder, terwijl je via de virtuele rondleiding door verschillende ruimtes alles over zijn werk en carrière in je opneemt. Van de kusvormige bank tot het plafond met de voeten – je waant je net in een surrealistische droom.

5. De Vaticaanse Musea

Altijd al eens het door Michelangelo beschilderde plafond van de Sixtijnse Kapel goed willen bekijken? De Vaticaanse Musea zijn voorzien van een uitgebreide collectie van klassieke beeldende kunst, die nu ook online te bezichtigen zijn via een van de velen rondleidingen, compleet met een zicht van 360 graden.

6. Het Rijksmuseum

Op Nederlandse bodem is er ook meer dan genoeg aanbod, zoals in het Amsterdamse Rijksmuseum waar allerlei schatten van de Nederlandse Meesters verborgen liggen. Zo kan je online door meer dan 700,000 kunstwerken bladeren, beleef je de Nachtwacht op een meeslepende manier en ga je op kunstzinnige speurtocht door het Rijksmuseum zelf.

Foto header via iStock, credits: Sandra M 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy