Drie vragen die jij jezelf moet stellen voordat je een koffieboon koopt!

Drie vragen die jij jezelf moet stellen voordat je een koffieboon koopt!

Heb jij jouw filterapparaat onlangs ingeruild voor een bonenmachine? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten om dit nieuwe apparaat uit te proberen. Je moet in dat geval wel eerst koffiebonen kopen. Dit is niet lastig, want in de supermarkt vind je tegenwoordig talloze bonen. Toch moet je weten dat niet iedere koffieboon hetzelfde is. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste boon kiest, zetten we hier drie vragen op een rijtje die jij jezelf moet stellen voordat je een koffieboon koopt.

1. Om welke koffiesoort gaat het?

Voordat je op zoek gaat naar koffiebonen, moet je weten dat we onderscheid maken tussen twee verschillende soorten: Arabica en Robusta. De bonen in deze twee categorieën verschillen in smaak van elkaar. Ben je dol op fruitige en complexe koffie? Kies dan voor een boon die in de categorie Arabica valt. Mensen die liever een koffie drinken met een sterke, uitgesproken smaak, raden wij aan om voor een boon uit de categorie Robusta te kiezen. Heb je nog niet eerder bonenkoffie gedronken? Dan weet je waarschijnlijk niet welke soort jou het meest aanstaat. Probeer beide soorten in dat geval gewoon eens uit. Zo slaag je erin een weloverwogen keuze te maken voor een koffieboon.

2. Is de kwaliteit van de koffieboon goed?

We haalden eerder in deze tekst al aan dat er allerlei verschillende soorten koffiebonen zijn. Heb je een Robusta-boon gevonden, maar is deze van een ander merk dan de boon die je voorheen had? Dan denk je mogelijk dat de kwaliteit van deze koffie hetzelfde is. Dit is een misvatting, want het soort koffieboon vertelt jou niet of het om kwalitatieve koffie gaat. De kwaliteit van de koffie wordt namelijk bepaald door zaken als herkomst, branding en productiemethode. Dit maakt dat Illy koffiebonen wezenlijk kunnen verschillen van Lavazza koffiebonen. En dit geldt uiteraard ook voor bonnen van andere merken. Koop daarom nooit lukraak een koffieboon, maar kijk altijd eerst naar de kwaliteit. Zodoende is de kans groot dat jij straks ook thuis geniet van een overheerlijke kop koffie.

Lees ook:  Echte barista koffie in de eerste Nederlandse Coffee Bar van IKEA

3. Hoe zit het met de branding?

De manier waarop een koffieboon gebrand wordt, heeft grote invloed op de smaak van de koffie. Wanneer je houdt van sterke en intense koffie, kies je voor een donkere boon. Deze bonen bevatten namelijk meer bitters dan lichte bonen, wat zorgt voor een krachtige smaak. Houd je niet van sterke koffie? Ga dan op zoek naar een boon die licht gebrand is. Zo’n boon is ideaal wanneer je graag koffie met een milde smaak drinkt. Grote voordeel van een lichte branding is dat de oorspronkelijke smaken van de boon beter bewaard blijven. Zo bevatten bonen die licht gebrand zijn vaak fruittonen, wat zorgt voor een frisse afdronk. Vind je licht gebrande koffiebonen ook niets? Kies dan voor een boon die medium gebrand is. Kortom: voor iedere koffieliefhebber is wel een geschikte boon te vinden.

Foto header via iStock, credits: Irina Shpiller 

0 comments on “Drie vragen die jij jezelf moet stellen voordat je een koffieboon koopt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *