DIY: zo geef je oude meubels een moderne, frisse twist

DIY: zo geef je oude meubels een moderne, frisse twist

Ben je uitgekeken op je oude meubilair? In plaats van het aanschaffen van een nieuwe tafel of kast, kan je tegenwoordig heel makkelijk zelf aan de slag gaan om er zo voor te zorgen dat je interieur er binnen de kortste keren modern én origineel uitziet. Het vergt wat creativiteit, maar moeilijk is het niet (en je bespaart flink wat centjes). Hier drie DIY tips om je oude meubels in een nieuw jasje te steken.

Een likje verf doet wonderen

Een van de meest toegankelijke manieren om je interieur op te frissen is door er wat verfpotten bij te halen. Heb je ergens toevallig nog een oude spiegel hangen? Of is de afgeleefde eettafel toe aan een nieuwe kleur? Pak de kwasten erbij en ga aan de slag! Bedenk van tevoren of je liever het gehele meubel wilt verven, slechts een deel (bijvoorbeeld alleen het oppervlak, de lades, of de poten), of gedurfd buiten alle lijntjes om zelf wat patronen en symbolen aan wilt brengen. Zorg wel dat je de meubels eerst goed ontvet met een verfreiniger en vervolgens de juiste grondverf aanbrengt. Als je eenmaal toe bent aan het schilderen zelf, is het kiezen van de juiste verfsoort belangrijk – en de kwaliteit daarvan ook – anders valt je project zo in duigen. Wijzonol verf staat bijvoorbeeld bekend om de professionele kwaliteit. Een goed begin is het halve werk.

Luchtgommen voor een origineel uiterlijk

Wat we steeds vaker terug zien binnen interieurtrends is de combinatie tussen oud en nieuw. Luchtgommen is een techniek waarmee je oppervlakken van meubilair ontdoet van oude lagen verf, vernis, was en andere materiële resten. Zo tover je het originele aanzien van je meubels weer tevoorschijn. Al wordt deze techniek voornamelijk toegepast op hout, is deze ook geschikt voor metaal of steen. Het is een stralingsmethode waarbij zachte, afgeronde keramische korrels op het oppervlak stralen, met een ‘gommend’ effect. Daarbij blijft de ondergrond dus onbeschadigd. Nu kan je ook professionals inhuren voor wat luchtgomwerk (en is dat ook zeker aan te raden als je het op grotere projecten wilt toepassen, zoals bijvoorbeeld op je trap). Wil je het toch liever zelf proberen? Dan heb je wel een luchtgom machine nodig. Deze kan je vaak huren bij een bedrijf. Zorg dat je de juiste keramische korrels aanschaft en ga extra secuur te werk! Het resultaat zal je ongetwijfeld aangenaam verrassen, en past goed bij de duurzame interieurtrends van 2020.

Lees ook:  5 x smart home musthaves

Creatief met krantenpapier en collages

Heb je nog wat oude kranten en tijdschriften liggen? Transformeer je banale meubels dan tot creatieve collages! Dit is makkelijker dan het lijkt, en het grote voordeel is dat je alles zelf in de hand hebt. Kies de afbeeldingen en teksten die jij wilt gebruiken eerst uit. Het is ook handig om een paar ‘eyecatchers’ te hebben – die geef je een centrale of opvallende plek op je meubilair. Schuur de ondergrond lichtjes op, ontvet met een zeepoplossing en breng dan een dikke laag behangerslijm aan (op zowel de ondergrond als het papier). Vervolgens plak je knipsels op het oppervlak (kriskras werkt het beste!) en strijk je het geheel glad met een verfborstel. Maak gebruik van meerdere lagen voor een ondoorzichtig effect – en voilà! Tip: ook hier geldt dat je voor delen van het oppervlak kunt gaan, zoals het tafeldek, het frame van fotolijstjes, of alleen de lades van een kast voor een subtiele look.

Foto header via iStock, credits: colnihko 

0 comments on “DIY: zo geef je oude meubels een moderne, frisse twist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *