3 dingen die je moet weten als je start met ondernemen

3 dingen die je moet weten als je start met ondernemen

Toen ik 8 jaar geleden de stap naar het ondernemerschap maakte, had ik er nog geen benul van of het wel iets voor mij zou zijn. Ik was nog jong (27) en de wereld lag aan mijn voeten. Een perfecte uitgangspositie. Wat het ook deels zeker was. Behalve dan dat ik soms net wat onbevangen overal instapte, met de gedachten ‘dat loopt wel los’. Dat het wel zeker handig is om sommige zaken al goed uitgezocht te hebben vóórdat je gaat ondernemen, laten de volgende tips en tricks zien:

First things first

Er komt veel kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. En het belangrijkst above all is dat je dit alles allemaal zelf moet doen. Alle keuzes die gemaakt moeten worden, daar ben jij verantwoordelijk voor. En dat gaat ook over hoe je administratie eruit gaat zien, je strategie, je acquisitie. En wat te doen als je ziek bent? Of als je een ongeluk krijgt? En een pensioen, heb je daar al over nagedacht?

Terugkijkend naar mijzelf, heb ik heel lang gedacht dat loopt wel los. Het keerpunt kwam toen ik zwanger was van mijn oudste dochter, nu 5 jaar geleden. Ik besefte me toen ineens hoe kwetsbaar ik als zelfstandige ben. Want waar moeders om mij heen met een vaste baan ‘gewoon’ op verlof konden, moest ik dit voor mezelf inplannen. Maar ja, niet werken, betekende ook geen inkomsten. Gelukkig bleek er wel een Zelfstandige en Zwanger-regeling te zijn. Maar dan nog: het was voor het eerst dat ik ervoer hoe belangrijk het is om als zelfstandige je zzp verzekeringen goed in te regelen.

Lees ook:  Van saai en stoffig naar #officegoals

Durf nee te zeggen

Wanneer je van start bent gegaan met ondernemen, is het heel voor de hand liggend om op alle opdrachten die je binnenkrijgt ‘ja’ te zeggen. Je wilt vaak immers zo snel mogelijk geld omzetten. Maar dat is meestal niet de meest handige keuze. Met name in de opstartfase van je bedrijf is het aan te raden selectief te zijn. Waar ligt je focus? Wat zijn je doelen? Stel jezelf bij elke opdracht die binnenkomt de vraag of het ook binnen de strategie van jouw bedrijf past. Wanneer je daar te veel en vaak buiten gaat zitten, kan je je focus kwijt raken. En dat is op de lange termijn niet handig. Durf kortom ‘nee’ te zeggen, die omzet komt vanzelf wel dan.

Ken je eigen krachten

Ondanks dat je als zzp’er veelal op jezelf bent aangewezen. Wil dat niet zeggen dat je geen hulp mag inzetten tijdens het ondernemen. Juist wel. Het is belangrijk om te kijken waar jouw krachten liggen. Is administratie, verzekeringen zzp en alles daarom absoluut niet jouw ding? Schakel dan zo snel mogelijk een accountant in die jou hiermee kan helpen. Dan weet je én dat het goed wordt gedaan én het verlicht jou in je taken. Geen kaas gegeten van social media? Dan is een stagiair regelen die dit voor jou kan inregelen helemaal geen slecht idee. Delegeren kan je leren, niet? ;-)

Foto header via iStock, credits: Jomkwan 

0 comments on “3 dingen die je moet weten als je start met ondernemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *