Welke keukenwaren helpen jou door deze herfst heen?

by Redactie

We hebben dit jaar tot nu toe veel meer tijd in de keuken doorgebracht dan in andere jaren. En het ziet er nog niet uit dat dit veel minder zal worden, nu we allemaal eigenlijk weer zoveel mogelijk thuis moeten blijven. In het voorjaar was het bij de meeste online winkels erg druk, ook bij de webshops die keukenwaren verkochten. Welk keukengerei en welke pannen zijn nou een goede keuze om de herfst goed in te gaan?

Messen en keukenmachines

Heel wat ambitieuze thuischefs kwamen er dit voorjaar achter dat messen en andere tools in de keuken wel wat beter konden. Zeker als er wat meer aandacht aan het eten besteed ging worden. Waar het koken eerder een noodzakelijke activiteit was die er na een lange dag werken en de verplichte filetijd even tussendoor gedaan moest worden, hadden we door de lockdown opeens voldoende tijd om culinair uit te pakken.

Een van de keukengereien die vaak werden vervangen waren de keukenmessen of messenblokken. Relatief eenvoudige 5-delige messensets tot uitgebreidere 16-delige sets bleken voor veel thuischefs een prima verbetering van het keukengerei. Wanneer je een nieuwe messenset wilt kopen, is het eerste aandachtspunt de dikte van het messen. Een dikker mes geeft meer weerstand en bepaalt dus de eigenschappen van het mes. Let ook op hoe het handvat (heft) vast zit aan het snijvlak (lemmet). Een mes met aangegoten kunststof of aangelast handvat van rvs kunnen in de vaatwasser, terwijl een houten heft daar minder geschikt voor is.

Voor de gevorderde thuiskok is de keukenmachine een interessante en uitbreiding van de keuken. Er zijn twee soorten keukenmachines: de keukenmixer en de food processor. De eerste is vooral geschikt voor het kneden, kloppen en mixen van ingrediënten. Ben je van plan je met nog meer overgave te storten op het bakken van bananenbroden of cakes is dit de machine waar je het beste voor kunt gaan. Een food processor is vooral geschikt voor het op hoog tempo fijnhakken van ingrediënten, zoals groenten en fruit. De meeste food processors kunnen echter ook mixen en kneden.

Lees ook:  7 x hotspots in het zand

Braad- en grillpannen

Een andere categorie keukenproducten die uitgebreid dan wel vernieuwd werden waren de pannen. De gewone pannenset werd ook wel vervangen, maar het ging relatief vaak juist om de bijzondere soorten pannen, zoals de braadpan en grillpan. Zeker nu het buiten na een prima zomer toch weer frisser wordt, zal het braden en grillen alleen maar populairder worden.

Bij een braadpan dien je niet alleen te letten het type warmtebron waarvoor de pan geschikt is (gas, inductie, keramisch etc.) maar ook op het materiaal waar de pan van is gemaakt. De meeste braadpannen zijn van gietijzer of geëmailleerd gietijzer gemaakt. Het grote voordeel van een gietijzer braadpan is dat deze hoge temperaturen tot wel 190° C. kan verdragen. De warmte wordt bovendien goed verdeeld, waardoor het vlees mals blijft. Een geëmailleerde braadpan heeft een binnenlaag die niet zal gaan roesten en bovendien de pan tegen aroma’s ‘beschermt’. Er zijn ook braadpannen van geëmailleerd plaatstaal. Deze zijn minder dun en minder zwaar, maar verdelen de warmte minder goed.

Ook grillpannen zijn vaak van het zware gietijzer gemaakt. Daarnaast kun je ook kiezen voor aluminium grillpannen. Deze aluminium grillpannen kan je bovendien in de vaatwasser zetten, in tegenstelling tot gietijzeren grillpannen. Of dat valt aan te raden is weer een ander verhaal: het is vaak namelijk niet zo goed voor de teflon anti-aanbaklaag.

Bij grillpannen is vooral de hoogte van de ribbels van belang voor het resultaat van jouw koken. Hierbij hebben gietijzeren grillpannen een voordeel ten opzichte van de aluminium grillpannen. Gietijzer komt namelijk uit een mal, waardoor de ribbels veel hoger kunnen zijn. Hoe hoger de ribbels, hoe duidelijker de mooie bruine grillstrepen. En dat is toch wat we willen bij grillen!

Lees ook:  Onbetaalbare invloed die reizen heeft op je leven

Foto header via iStock, credits: VictoriaBee 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy