Waar je op moet letten bij de aankoop van je eerste espressomachine

Waar je op moet letten bij de aankoop van je eerste espressomachine

Ook zo dol op dat zwarte goud dat ’s ochtends langzaam je kopje in pruttelt, maar geen idee welke machine jouw perfecte espresso kan bereiden? De aankoop van een espressomachine is niet niets – als je de juiste keuze maakt, gaat het apparaat toch al gauw twintig jaar mee. Maar dan moet je wel op een paar belangrijke dingen letten.

1. Hoe drink jij espresso?

Allereerst is het natuurlijk van belang om te achterhalen hoe jij jouw espresso het liefste drinkt. De één wordt gelukkig van een kop pure espresso, terwijl de ander graag wat afwisseling ziet met zo nu en dan een cappuccino of bijvoorbeeld een cortado. Varianten genoeg. Niet alle machines bieden even veel mogelijkheden. Heb je een groot huishouden waar iedereen zijn of haar koffie anders drinkt? Komen er veel gasten over de vloer? Of is deze espressomachine vooral voor jou? Dit is de eerste stap in het maken van de juiste beslissing om jouw droomespresso elke ochtend weer te garanderen. Cappuccinodrinkers moeten bijvoorbeeld letten op het juiste stoompijpje, melkslang of melkopschuimer. Terwijl dat voor mensen die hun espresso zonder melk drinken niet zo interessant is.

2. Wat is je budget?

Espressomachines kunnen nogal prijzig zijn, maar besparen op keukenapparaten is niet een heel goed idee – zeker niet als je van plan bent om er dagelijks gebruik van te maken. Hier geldt zeker dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is. Uiteraard hangt de prijs-kwaliteit ratio af van je eigen voorkeur, maar omdat de kwaliteit bij machines onderling nogal kan verschillen, is het raadzaam om te vertrouwen op goede, bekende merken. Denk hierbij aan Philips voor een wat lager budget, of Jura voor wat hogere prijzen. Klik hier voor een lijst met de top 10 beste espressomachines van oktober 2020, dan weet je in ieder geval dat je goed zit.

Lees ook:  Het stamppot seizoen is geopend; fun facts én een heuse stamppotwagen!

3. Hoeveel moeite wil je steken in het maken van je espresso?

Een van de belangrijkste keuzes als het aankomt op het gebied van espressomachines, is de keuze tussen volautomatisch of halfautomatisch. En dit heeft alles te maken met de vraag hoeveel tijd en moeite je zelf wilt steken in het maken van je espresso. Ben je een geboren barista (of een nieuwsgierige). Of ben je iemand die het liefst zo snel en simpel mogelijk met een lading cafeïne de dag doorkomt? Hier komt uiteraard meer bij kijken. Over het algemeen zijn volautomatische espressomachines aan te raden voor meerdere koppen per dag, bijvoorbeeld voor grotere huishoudens. Ze zijn eenvoudiger in gebruik, maar zijn daarentegen wel iets duurder en hebben meer onderhoud nodig. De halfautomaat is wat ingewikkelder om te bedienen, maar biedt uiteindelijk wel de meest geraffineerde mogelijkheden voor het zetten van espresso. Je kan experimenteren met sterkte, de doorloop of de grofheid van de korrel koffie. Je hebt wel meer controle over wat er in je kopje drupt, maar dit vergt ook meer talent – en ook wat meer geduld.

4. Welke extra’s heb je nodig?

Een espressomachine heeft vaak allerlei toeters en bellen, maar het is verstandig om eerst vast te stellen wat je écht nodig hebt en welke extraatjes je weg kunt laten. Voor sommige espressodrinkers is melk essentieel, en dan is het logisch om te kijken naar een espressomachine met een stoompijpje – dat de meeste controle biedt – of een melkslang. Sommige volautomaten hebben een ingebouwd melkreservoir, waardoor je simpelweg alleen maar op het juiste knopje hoeft te drukken om jouw macchiato tevoorschijn te toveren. Een andere overweging is wel of geen ingebouwde koffiemaler. Zo zijn er zeker smaakvoordelen aan het malen van je eigen bonen: ze geven de meeste aroma en ongetwijfeld de beste espresso. Toch kan het voor velen handig zijn als de machine de bonen al automatisch maalt. Ook dit is een kunst. Als je liever zelf aan de slag gaat, is het verstandig om een losse koffiemaler aan te schaffen. Maar voor wie het niet zo spannend hoeft, is een geïntegreerde koffiemolen een prima oplossing. Tip: zoek naar een machine die minimaal drie verschillende maalstanden aanbiedt om toch nog wat te experimenteren met smaak.

Lees ook:  Review: perfecte demping en loopcomfort met de Hoka One One Clifton 8

Foto header via iStock, credits: Chalabala 

0 comments on “Waar je op moet letten bij de aankoop van je eerste espressomachine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *