Het spinnen seizoen is geopend!

by Imke

Sinds ik als tiener de film Arachnofobia heb gezien, zit er een gezonde weerstand tegen spinnen in mij geworteld. Niet gek, want in genoemde film gaat het niet om een klein spinnetje. Gelukkig vinden we dat soort exemplaren niet in Nederland. Toch zitten we er hier ook niet verlegen om. Er komen in ons land namelijk ongeveer 640 soorten spinnen voor (in september vindt altijd een officiële telling plaats)! Een geruststelling hierbij is: niet allemaal van het gevaarlijke soort, maar toch, dat zijn er een heleboel. En al helemaal rond deze tijd van het jaar. Want in september beginnen de spinnen met paren. Alhoewel dat doen ze ook actief in mei, maar dan zijn ze een stuk minder zichtbaar. In het najaar is het al kouder aan het worden en gaan de spinnen het liefst naar binnen. Daar waar de mensen wonen en daar waar ze dus ook de mensen flink kunnen laten schrikken. Wil je minder angstig zijn voor deze achtpotige beestjes? Begin dan eens met het doorlezen van onderstaande fun facts. Helpt een en ander al heel wat met relativeren…

Nuttige beestjes

Op het menu van een spin staan doorgaans vliegen en muggen; bekijk maar eens een spinnenweb van dichtbij. Een spin vangt er elk jaar wel een stuk of honderd (soms wel duizend!) van. Ze zijn dan ook super belangrijk voor het ecologische evenwicht én de voedselketen. Want spinnen zijn op hún beurt weer een smakelijke diner voor onder andere hagedissen en vogels.

Oer- en oersterk

Wist je dat een enorm spinnenweb een metro tot stilstand zou kunnen brengen? Yep, je leest het goed. Spinnenzijde, zo worden de draden van een spinnenweb genoemd, is het sterkste biologische materiaal ter wereld. Het is als het ware net zo sterk als staal, echter is het zes keer minder dik. Een klein beetje respect voor de architectonische hoogstandjes van spinnen is dan zeker wel op zijn plaats ;-)

Lees ook:  Fris de lente in? Doe dan een voorjaarsschoonmaak voor je lichaam!

Gevangen!

Vast herkenbaar voor veel mensen: een ontdekt spin in je woonkamer opzuigen met een stofzuiger. Of simpelweg plat slaan met een krant. Maar wist je dat er ook spinvriendelijkere manieren zijn om ongewenste spinnen uit je huis te verwijderen? Ook wanneer je niet heel fan bent van spinnen. De BugAway spinnenvanger is namelijk een super handige oplossing. Aan dit apparaat zit een steelt waaraan je kan draaien. Zet je het trechtervormige uiteinde op de spin, dan draai je aan de steel, waardoor het uiteinde sluit aan de onderkant. Op afstand dus een spin vangen en je kan het beestje leven en wil buiten weer vrij laten. Leuk is dat je met de spinnenvanger ook op een makkelijke manier insecten kan bekijken van dichtbij met kleine kinderen.

De spinnenvanger, met aan de onderkant de trechter die je op de spin zet en open en dicht kan worden gedraaid.

On screen spinnen

Nog even een leuk lijstje van must see films met spinnen in de hoofd- of bijrol. Misschien niet de beste films om te kijken wanneer je al heel bang bent voor spinnen. Dus kijken op eigen risico…

  • Arachnofobia (uit 1990, maar nog steeds een goeie thriller mét komische noot)
  • Spider Man (kan niet ontbreken, toch?)
  • Tarantula (een klassieker, uit 1955. Alleen al tof om te kijken vanwege de special effects uit die tijd.)
  • Charlotte’s Web (gebaseerd op de roman van E.B. White uit 1952. Een lieve film waarbij de spin in de Amerikaanse versie de stem heeft van Julia Roberts.)

Foto header via iStock, credits: Jose Pouwels 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy