Een eigen bedrijf beginnen in deze tijd? Hier moet je op letten!

by Imke

Crisistijd of niet, er beginnen nog steeds genoeg Nederlanders een eigen bedrijf. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er weinig verandering is gekomen in de hoeveelheid startende parttime en fulltime zzp’ers. Wel betekent het beginnen van een eigen bedrijf in deze tijd dat je een gezonde dosis aanpassingsvermogen én een flinke portie lef moet hebben. Zelf aan het denken over de stap naar ondernemerschap te wagen? Wij geven extra tips die je op weg helpen.

Personal Branding

Als er één ding belangrijk is bij het opzetten van je eigen bedrijf, dan is het wel personal branding. Hoe ga je jezelf presenteren aan anderen? Persoonlijkheid, kennis en ervaring zijn hierbij belangrijke dingen waarmee je je kan onderscheiden van anderen. Een (tegenwoordig) onderschat onderdeel hiervan zijn visitekaartjes. In deze online tijden, is het natuurlijk super belangrijk dat je digitale presence op orde is. Maar ook het old skool visitekaartje is nog steeds van beland. Je wilt immers potentiële klanten die je gesproken hebt je contactgegevens geven. Daarvoor moet je er wel voor zorgen dat je visitekaartje opvalt en een positieve indruk maakt. Alles om te voorkomen dat je kaartje gelijk in de prullenbak of verloren raakt. Let daarom goed op inhoud, lettertype en kleur. Probeer origineel te zijn; kies bijvoorbeeld voor een dikker materiaal of een kleiner formaat. Dat valt op en wordt opgeslagen in iemands geheugen!

Focus houden

Als startend ondernemer is het heel makkelijk in de valkuil van bijzaken te vallen. In het begin ben je geneigd alle betaalde opdrachten aan te nemen, terwijl niet elke opdracht misschien zo handig is wanneer je kijkt focus en bedrijfsdoelen. Slim is het dan ook om een goed ondernemersplan in elkaar te zetten, waaruit je focus duidelijk naar voren komt. Zo kan je altijd weer terugvallen op dit plan, wanneer je het geval hebt te veel van de rode draad af te wijken.

Lees ook:  Rainy days in januari. Zo creëer je toch vakantiepret voor je kids (en jezelf!).

Risico’s incalculeren

Arbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering, persioenopbouw… Allemaal zaken waar je nu zelf over moet nadenken en ook zelf iets voor moet regelen. Ga er bijvoorbeeld niet van uit ‘dat je toch niet ziek wordt’. Niet fijn als het wel gebeurd en je opeens een paar weken niet kan werken en er dus geen geld kan worden omgezet (hallo stress…). Maar dat zijn niet de enige risico’s. Zo kan je ook te maken krijgen met wanbetalers. Echt niet iedereen betaald zijn of haar factuur netjes op tijd. En wat te denken van acquisitie? Denk niet te snel dat je op je lauweren kunt gaan rusten. Ondernemen wil zeggen dat je altijd actief op zoek moet zijn naar potentiële nieuwe klanten. Ook in drukke tijden.

Durf van start te gaan

Wat je vaak ziet bij mensen die de stap naar ondernemen zetten, is dat ze willen wachten met ‘live’ gaan totdat alles perfect en goed werkend is. Maar dat hoeft helemaal niet. Probeer zo snel mogelijk zichtbaar te zijn, online en offline. Het perfectioneren van die website of social media pagina komt vanzelf wel. Door de feedback die je krijgt door live te gaan, kan je juist vaak nog beter alles optimaliseren. Succes gegarandeerd!

Foto header via iStock, credits: mrgao 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy