Creatief met je kids: knutselen met duurzame materialen, alles kan!

by Redactie

Is je kind dol op knutselen? Dan heb je vast heel wat papier, karton, lijm en misschien zelfs glitter in huis. Maar wist je dat je met natuurlijke materialen vaak ook heel leuk kunt knutselen? Het gebruik hiervan zorgt vaak voor extra creativiteit en een eindresultaat dat heel origineel kan zijn.

Natuurlijke materialen: zelf verzamelen of gewoon kopen

Er zijn allerlei materialen te bedenken waar je kind mee zou kunnen knutselen, ook natuurlijke. Op school worden bijvoorbeeld al volop kurken gebruikt, een natuurproduct. Hiermee kun je van alles. Een wijnkurk tover je zo om tot een poppetje of een dier, maar kan ook prima worden gebruikt om een toren of een huis mee te maken. Laat je kind er zelf eens iets mee verzinnen, of geef een klein voorzetje, en zie waar het mee komt. Door er vrij mee aan de slag te gaan, ontstaan vaak de mooiste resultaten.

Natuurlijk kun je ook de natuur in om op zoek te gaan naar natuurlijke knutselspullen. De herfst is hiervoor vaak een goed seizoen. Je vindt dan veel kastanjes en eikels, bijvoorbeeld, waar je van alles mee kunt maken. Wie heeft er nog nooit een spinnenweb gemaakt door in een kastanje wat houten prikkers te steken, en deze met wol te omwinden? Heel leuk om te doen, goed voor de motoriek bovendien, en het resultaat is vaak de moeite van het bewaren ruimschoots waard.

In de natuur kun je ook vaak losse takjes vinden, die eveneens prima zijn om mee te knutselen. Juist door hun vaak grillige vorm bieden ze kinderen tal van mogelijkheden, en nodigen zij uit om de fantasie volop te gebruiken.

Lees ook:  Rondje reuzenrad met een kommetje noodles

Natuurlijke materialen kopen in de winkel

Is er bij jou in de buurt maar weinig natuur te vinden, of is er in de natuur niet genoeg te vinden om uitgebreid mee aan het knutselen te slaan? Dan kun je natuurlijk ook prima in een winkel terecht. Hier vind je vooral veel houten knutselspullen, in allerlei verschillende uitvoeringen.

Het leuke aan knutselen met hout is dat de materialen vaak op zoveel verschillende manieren te gebruiken zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan houten ijsstokjes. Hier kun je echt van alles mee maken, van een huis tot een boot, maar ook doosjes of fotolijstjes knutsel je ermee in elkaar. Dat is extra leuk natuurlijk, want iets dat je zelf hebt geknutseld ook echt kunnen gaan gebruiken in het dagelijks leven, dat is heel erg speciaal.

Naast houten knutselspullen kun je ook denken aan andere materialen, zoals kurk, echte veren of wol. De mogelijkheden zijn eindeloos, en het mooie is: ze komen gewoon uit de natuur, en hoeven niet speciaal voor dit doel te worden gemaakt van schaarse grondstoffen.

Foto header via iStock, credits: vaitekune 

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy