Waarom is het zo belangrijk om goede sportschoenen te kopen?

Waarom is het zo belangrijk om goede sportschoenen te kopen?

Je voeten dragen je hele lichaam. Daarom moet je er altijd goed voor zorgen. Schoenen met de juiste ondersteuning. Een droge omgeving. Een goede pasvorm. Er zijn verschillende zaken waar je aan moet denken bij het kopen van hardloop-, voetbal-, tennis- of fitnessschoenen. Ontdek waarom het superbelangrijk is om goede sportschoenen te dragen.

Ondersteuning van je voeten

Als je sport, belast je je benen en voeten zwaarder dan wanneer je gewoon loopt. Je rent, springt, vliegt, duikt, draait en zet af. Allemaal handelingen die je voeten en de gewrichten en spieren in je benen belasten. Goede sportschoenen zijn daarom essentieel. De modellen van topmerken als Puma en Nike vangen de klappen op door de goede demping in de zool. Ze zorgen ervoor dat je voeten recht staan en niet te veel naar binnen of naar buiten.

Vochtdoorlatende materialen voorkomen voetschimmel

Tijdens het sporten zweet je – als je tot het uiterste gaat tenminste. Dat betekent dat je voeten vochtig en warm worden. Dat is helemaal niet goed. De bacteriën op je voeten krijgen dan namelijk de perfecte omgeving om zich te vermenigvuldigen. En dat leidt tot stinkende zweetvoeten. Uiteindelijk kunnen er zelfs voetschimmels ontstaan. Bah! Sportschoenen die gemaakt zijn van vochtdoorlatende materialen laten zweet ontsnappen. Zo worden je voeten niet warm en vochtig. Tijd om je grenzen te verleggen in de gym!

Open deur? Pasvorm en maat

Het klinkt als een open deur, maar je sportschoenen moeten echt de juiste maat en pasvorm hebben. Draag je te kleine sportschoenen of schoenen die helemaal niet lekker zitten, dan loop je het risico allemaal nare voetproblemen op te lopen. Soms tijdelijk, soms zelfs blijvend. Eelt of een scheefgroeiende grote teen bijvoorbeeld. Pijnlijk! Dat wil je natuurlijk voorkomen. Laat je altijd goed adviseren. Pas sportschoenen altijd aan het einde van de dag. Je voeten zijn dan wat meer gezwollen dan aan het begin van de dag. Zo weet je zeker dat jouw sportschoenen ook tijdens je work-outs nog lekker zitten.

Lees ook:  Hoe ‘land’ je weer in Nederland, maar houd je toch het vakantiegevoel vast?

Sportschoenen die passen bij jouw sport

Iemand die krachttraining doet, belast zijn voeten en benen heel anders dan een wandelaar of voetballer. Daarom is het belangrijk om goed te controleren of de sportschoenen die je uitkiest passen bij jouw sport. De mate van demping en flexibiliteit varieert bijvoorbeeld. Wandelschoenen moeten jouw voeten goed laten afrollen. Voetbalschoenen moeten een goede grip hebben op de zaalvloer of het grasveld. En fitnessschoenen zijn lekker licht aan de voeten.

Foto header via iStock, credits: belchonock 

0 comments on “Waarom is het zo belangrijk om goede sportschoenen te kopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *