Een lichte slaapkamer of liever een donkere?

Een lichte slaapkamer of liever een donkere?

De meeste mensen kiezen ervoor om hun slaapkamer met lichte tinten in te richten. Dit houdt de boel rustig, geeft een fris gevoel en is vaak ook wel zo makkelijk. Maar wist je dat het ook anders kan, en dat kiezen voor donkere kleuren ook zijn voordelen kan hebben?

Rust en reinheid

De reden dat we onze slaapkamer van oudsher het liefst met lichte kleuren inrichten en aankleden, is het gevoel van rust dat dit soort tinten bij de meeste mensen automatisch oproept. Witte muren en niet al te uitgesproken meubels en accessoires houden de boel licht en luchtig, en dat is blijkbaar precies waar veel mensen van houden in hun slaapkamer.

Niet zo vreemd ook: in je slaapkamer wil je tot rust kunnen komen. Daardoor zitten veel mensen niet te wachten op kleuren die sterke emoties op kunnen roepen, of die je juist wakker en actief maken. Een knalgroene of felrode muur in de slaapkamer kan er, zeker als je hier gevoelig voor bent, voor zorgen dat je heel onrustig aan de nacht begint, of je al opgejaagd voelt zodra je je ogen opent. Een witte muur zal dit soort emoties niet snel oproepen, wit brengt de hersenen juist eerder tot rust, en is om die reden vaak een veilige keuze.

Het kan ook donker zijn

Heb je al eens geprobeerd om in plaats van wit voor het tegenovergesteld te gaan: zwart? Toegegeven, de muren zwart verven is wat overdreven en maakt je slaapkamer waarschijnlijk niet prettiger om te vertoeven, maar werken met zwarte details kan zeker een goed plan zijn. Een enkel zwart muurtje zie je ook steeds vaker terug, en kan een slaapkamer een mooie en toch nog steeds rustige uitstraling geven.

Lees ook:  Van saai en stoffig naar #officegoals

Natuurlijk hoef je het niet meteen rigoureus aan te pakken, en kun je eerst eens zien hoe jouw zintuigen op zwart reageren voordat je de boel helemaal omgooit. Eens kiezen voor een zwart dekbedovertrek, in plaats van de lichte kleuren die je normaal gebruikt, kan al een eerste stap zijn. Zo’n zwart accent kan heel chique staan in een slaapkamer die verder met wit en natuurlijke materialen zoals hout is ingericht. Ook een zwarte kussensloop kan dit effect overigens al hebben, als je het liever nog iets voorzichtiger aan wilt pakken.

Vind je zwart te heftig, dan kun je het natuurlijk ook net iets zachter en neutraler doen. Denk eens aan donkere natuurlijke kleuren, zoals donkerbruin, grijs of groen. Ook dit soort tinten zijn rustig en zullen je hersenen niet snel overprikkelen zo vlak voor het slapen gaan.

Foto header via iStock, credits: LightFieldStudios 

0 comments on “Een lichte slaapkamer of liever een donkere?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *