Professioneel renoveren? Je huis (zelf) aanpakken doe je zo

Professioneel renoveren? Je huis (zelf) aanpakken doe je zo

Het is een flinke klus: je woning een volledig opknappen. Het kost niet alleen veel tijd, maar als je nét niet de goede tips achter handen hebt, kunnen de prijzen flink stijgen. Gelukkig hoeft dat niet. Hier lees je hoe je jouw huis het beste kan renoveren, zelf of met de hulp van anderen.

Strakke planning

Waar veel mensen vaak de mist in gaan, is dat ze denken dat het allemaal wel meevalt, zo’n verbouwing. Niets is minder waar. Weet dus goed waar je aan begint! In het begin zal je voornamelijk bezig zijn met ideeën opdoen en deze vervolgens zorgvuldig uit te werken tot een strakke planning. Houd wel rekening met onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer of vertraagde levering. Los van de tijdsduur, is het ook niet onbelangrijk om even goed op het budget te letten. Niemand zit te wachten op een half geschilderd huis omdat de centen op waren.

Gereedschappen en materialen

Begin bij de juiste benodigdheden! Neem de tijd om alle gereedschappen te verzamelen die je nodig hebt. Een goed begin is in dit geval ook écht het halve werk. Heeft je woning meerdere verdiepingen? Dan zal je al snel gebruik moeten maken van een vouwladder . Als je woning wat groter is, zul je hoogstwaarschijnlijk ook eerder de hulp van anderen nodig hebben en dan is een steiger een goede keuze. Vergeet ook zeker de veiligheid niet! Die staat voorop. Schaf goede schoenen aan, dikke werkhandschoenen en een helm. Met al dat puin kan je maar beter goed voorbereid zijn. Tot slot mag je nog wat uitgebreid onderzoek doen naar het gereedschap: van boren tot zagen, slijptollen tot de juiste schroevendraaiers. Jammer als je tijdens het klussen toch nog even langs de winkel moet.

Lees ook:  De 3 populairste slaapkamertrends van 2019

Uitbesteden en zelfdoen

Zeker als je met een beperkt budget werkt, is het verstandig om even goed na te lopen wat je zelf kan fixen en wat je toch echt moet uitbesteden aan professionals. Maar vergeet niet dat er in je eigen kringen vaak meer dan genoeg huis-tuin-en-keuken-klussers aanwezig zijn! Schakel de hulp in van je vrienden en familie bij het renoveren van je huis. Als je lief bent stop je ze uiteraard wel wat toe, ze verrichten immers wel flink wat werk. Misschien is je buurman een handige tegellegger, of je oude schoolvriend een prima schilder. Scheelt toch weer wat.

Van buiten naar binnen

Over het algemeen geldt de regel bij renoveren: werk van buiten naar binnen, en van boven naar beneden. Stel je hebt de muren in je huis perfect afgewerkt, maar er ontstaat een lekkage door de slechte leidingen. Dan is al je werk voor niets geweest. En dat is uiteraard zonde. Dit verschilt uiteraard per woning. Soms is de buitenkant van een mooie oude woning nog in goede staat, maar is het interieur flink verouderd. Als je niet zo goed weet waar je moet beginnen, dan is dit zeker een moment om een professional erbij te halen. Denk aan isolatie, eventuele vloerverwarming, een nieuwe vloer en vergeet ook zeker de elektra niet (stel een lichtplan op voordat je begint).

Stijl en meubels

Als je veel aan het interieur wilt veranderen, is het belangrijk om je meubels op tijd te bestellen. Vaak duurt het even voordat alles aankomt, en je wilt niet in je klaargestoomde woning zitten zonder meubels. Een goede tip is overigens ook om het exterieur van je huis te verbinden met het interieur. Zo creëer je in één oogopslag veel meer harmonie. Hetzelfde geldt voor de stijl. Maak wat moodboards zodat je een helder idee krijgt van wat je wilt.

Lees ook:  Zo tover je jouw badkamer om in een spa aan huis

Foto header via iStock, credits: Rawpixel 

0 comments on “Professioneel renoveren? Je huis (zelf) aanpakken doe je zo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *