Avontuur, rust en ruimte: de ultieme Groningen stad & provincie combi

by Naomi Louwerens

Nederland heeft veel historische steden met pittoreske huizen, grachten, leuke pleintjes, restaurants en cafés. De meesten ook omgeven door dat typisch Hollandse platteland. Maar nergens in Nederland kan je dit beter combineren dan in de afgelegen en meest noordelijke provincie en stad Groningen.

Deze studentenstad met 3 universiteiten bruist van het nachtleven, heeft meerdere pleinen met een groot aanbod aan restaurants en zit vol historie. De oprichting van de stad gaat terug tot 1040. Waarna Groningen een belangrijk handelsgebied werd door uitbreiding van de scheepsvaart en handel met de Noordoost Zee. Onder andere via de vele grachten en diepen uitgegraven door de stad.

Meest noordelijke provincie van Nederland

Maar ook het omliggende platteland en de provincie Groningen, grenzend aan de Waddenzee, is het verkennen waard. En vormt ook de perfecte mix van rust en natuur, met een bezoek aan deze levendige stad.

In dit blog vertel ik je alles over deze combinatie die we tijdens een 3 daagse reis vorige maand zelf hebben ervaren. Mijn laatste bezoek aan Groningen was al weer 10 jaar geleden, en ik had dit tot nu toe nog nooit gecombineerd met de provincie, wat zeker een aanrader is, weet ik nu!

Groningen stad verkennen

Een boottocht door de grachten van Groningen stad was ook nieuw voor mij en is zeker de moeite waard met kapitein Jeroen van Diepsloep.

Een unieke, relaxte en veilige manier om de stad te zien, aangezien je deze 8 persoons sloep volledig privé kan boeken. Jeroen is een echte local en zal je alles vertellen over de geschiedenis van de stad. Over de vele grachten, unieke gebouwen en kunst onder verschillende bruggen, wat de ervaring nog leuker maakt!

De commerciële geschiedenis van Groningen is vanaf de boot goed te zien in de oude pakhuizen rondom de grachten en dokken. Met veel authentieke boten, terrasjes, stadspleinen en kerktorens, die het uitzicht aan alle kanten domineren.

Bij een bezoekje aan Groningen is het zeker aan te raden minstens 2 dagen te blijven. Want met zoveel leuke activiteiten en bezienswaardigheden is overnachten hier een must.

Slapen in Groningen stad

Boetiek Hotel Miss Blanche

De ultieme hoteltip in Groningen is dit boetiek hotel gelegen aan de meest historische en unieke straat van de stad: Hoge der A. Wij sliepen in een prachtige junior suite direct aan deze historische kade met zijn vele terrassen en pakhuizen. En tevens maar liefst 28 rijks- en 11 gemeentelijke monumenten, die de rijke historie van de stad weerspiegelen!

Lees ook:  5 x de zon opzoeken in januari

Hotel Miss Blanche heeft 39 kamers en 7 suites, verdeeld over 8 gebouwen in deze straat. Elke kamer en suite van het hotel is anders, met zijn eigen karakter. Onze junior canal suite was super ruim. Met mooie woonkamer, eigen keuken en groot dakterras met heerlijk uitzicht over een fotogenieke straat.

Met zijn moderne, maar stijlvolle interieur inclusief kunstwerken uit de persoonlijke collectie van de eigenaar, het comfortabele bed, de goede WIFI, ons eigen koffiezetapparaat, koelkast en de super centrale ligging in de stad Groningen voelde het bijna als ons eigen stadsappartement. Lees meer op hun website.

Restaurants

Groningen biedt een scala aan foodie-ervaringen, van food festivals, tot lokale brouwerijen, hippe veganistische restaurants, pittoreske cafés, tot unieke proeverijen, voor elk wat wils. Uit eigen ervaring kan ik deze 2 restaurants zeker aanraden:

Block & Barrels

Als je een echte vleesliefhebber bent, en vakmanschap waardeert, dan is deze kroegbelevenis/unieke restaurant de place to be! Met zijn bruisende dakterras midden in het centrum van Groningen is dit zeker een aanrader voor de goede sfeer, ambachtelijke bieren en de beste steaks!

De menukaart is divers, met alleen echt Hollands vlees rechtstreeks van de slager, geserveerd in een stoere en hippe setting. Check hier voor meer info.

Werkman

Direct aan de Grote Markt bevindt zich dit nieuw geopende café/restaurant waar je heerlijk kan lunchen met uitzicht over het stadsplein, of op het terras, of gewoon terecht kan voor een hapje, drankje en dansje in de avond. Met hun all-day menu kan je zelf bepalen wanneer je wat wil eten, vanaf 11 uur tot laat, in prachtige setting!

Groningen provincie verkennen

Hoewel ik Groningen stad erg leuk vindt, vond ik nog interessanter om ook de provincie te verkennen. Wist je dat er meer dan 200 toeristische adressen te vinden zijn ten noorden en westen van de stad, de een nog authentieker dan de ander?

Fietsen door de Ommelanden van Groningen

Vanuit Groningen centrum fiets je in minder dan 30 minuten via het Reitdiep zo de natuur in, en bevind je je in een compleet andere wereld, omgeven door niks dan natuur en de rust van het platteland in de achtertuin van Groningen, genaamd de Ommelanden.

Wij huurden een e-bike bij Fietsverhuur Groningen, en fietsten deze route die je langs rivieren, schaapjes, molens, bloemen en die pure Hollandsche landschappen leidt via goede fietspaden, die uitkomen in de leukste dorpjes van de regio. Krijg een indruk via onderstaande foto’s:

Lees ook:  5 koffiespots in Zwolle die je uit moet proberen

Ommelanden must visits

Deze fietsroute is ongeveer 35 km lang en duurt minder dan 2 uur, zonder stops van Groningen en terug. Maar natuurlijk is er veel om voor te stoppen onderweg, plekjes die niet gemist mogen worden zijn:

De windmolens

Je komt langs verschillende molens, en bij korenmolen Joeswerd kan je zo binnenlopen voor een kleine rondleiding.

Garnwerd

Dit stadje met leuke straatjes zoals de Burgemeester Brouwerstraat, de smalste straat van Nederland toegankelijk voor auto’s, is zeker een wandelingetje waard. Ook voor een lunch bij dit restaurant:

Bij Hammingh

Gevestigd in een prachtig historisch gebouw in Garnwerd, inclusief buitenterras met direct uitzicht op het Reitdiep.

De perfecte plek voor een lunchpauze, maar een drankje of diner in de sfeervolle boomgaard aan de achterzijde leek ons ook heerlijk.

Pieterburen

Als je wat langer kan blijven dan zou ik een bezoek aan Pieterburen in het noorden van de provincie ook zeker combineren! Dit dorpje is slechts 40 minuten rijden van de stad, het startpunt van het Pieterpad. En de plek waar het bekende zeehonden centrum is gevestigd. Maar het is ook de poort naar de Waddenzee, waar je bij eb op de zeebodem kunt lopen. Of met de boot van het nabijgelegen Lauwersoog 2 van de kleinste wadden eilanden kunt bezoeken: Schiermonnikoog en Rottumerplaat.

Het was alsof de tijd heeft stilgestaan in Pieterburen. Met zijn schilderachtige huizen, straten met kinderkopjes en omliggende graanvelden die naar hoge dijken leiden. Het dorp beschermend tegen de immer stijgende zee.

Perfect voor wandelingen door het pure Nederlandse platteland en om het unieke ecosysteem van het Unesco Erfgoedgebied de Waddenzee te verkennen. Het grootste ononderbroken systeem van getijden, zand- en wadplaten ter wereld.

Let wel op dat het in de zomer in Pieterburen erg druk kan worden, door het grote vakantie park en de vele toeristische activiteiten, zoals zeehonden spotten en Wadlopen.

Als je meer over de geschiedenis van het dorp te weten wil komen dan is deze plek ook zeker een bezoekje waard:

Botanische Tuin Domies Toen

Deze bijzonder tuin en kerk was vroeger de kruiden- en groenteboerderij van de pastorie. Domies Toen heeft de museum- en botanische tuin status gekregen door zijn grote collectie stinsenplanten. Wij hebben echt genoten van de verschillende thema bedden, spannende paden, mooie vijvers, rustige sfeer en prachtige vegetatie in deze unieke tuinen.

En ook het historische theehuis, direct naast de tuin en kerk, kan je niet overslaan voor een lekker taartje en drankje op het terras in een mooie setting.

Lees ook:  Living the American Dream: in deze Airbnb's lukt dat zeker!

Lauwersmeer & Lauwersoog

Op slechts 25 minuten rijden van Pieterburen, direct naast de provincie Friesland, vind je Lauwersoog. Startpunt van verschillende boottochten en tevens de locatie van Nationaal Park Lauwersmeer. Dit unieke zout- en zoetwatermeer heeft veel te bieden voor natuur- en watersport liefhebbers met zijn kleine eilandjes en verschillende wandel- en fietsroutes.

Wij bezochten hier Waddenpaviljoen De Noorman. Aan het eind van de pier in de haven van Lauwersoog, zo noordelijk gelegen in de provincie Groningen als het maar kan! Ook beter bekend als de woonkamer van het Wad. Met prachtig uitzicht over open zee en de lekkerste Wadden specialiteiten en kibbeling van de regio.

Daarnaast bieden ze hier ook diverse excursies. Zoals verschillende activiteiten met gids in het nationaal park Lauwersmeer, zeehonden tochten, reddingsboot expedities, of privé zandbankdiners. Alles wat met zee en avontuur te maken heeft, is hier mogelijk.

Wij deden een privé-reddingsboottocht naar Schiermonnikoog, heel relaxed en cool om dit afgelegen wadden eiland voor het eerst in mijn leven te zien. Meer informatie over hun volledige aanbod vind je op deze website.

Slapen in de provincie Groningen

Bed & Breakfast Noordkus

Ben je op zoek naar een unieke ervaring en echte ‘’home away from home’’ dan kan je in Pieterburen bij Noordkus blijven slapen in een echte Saxon boerderij uit 1860.

Deze unieke B&B, gelegen in een rustige zijstraat van het centrum van Pieterburen, biedt volledige privacy en het comfort van een grote tuin. Hoewel het interieur vrij basic is, is het creatief ingericht, met alles wat je nodig hebt.

Een romantisch queensize bed, eigen koffiezet apparaat, koelkast, badkamer met Mediterrane tegeltjes, dakramen met horren, veel leuke zitjes in de tuin, en uitgebreid ontbijt inbegrepen. Zie het zelf en vind meer informatie op de website van Noordkus.

Hopelijk heb ik je in deze blog, met veel eigen foto’s, kunnen laten zien hoe bijzonder Groningen is. En waarom een combi van de stad met de provincie perfect kan zijn als vakantie, mid-week of weekendje weg in eigen land! Zeker een mooi alternatief nu voor de drukkere steden, zoals Rotterdam en Amsterdam bijvoorbeeld.

Voor meer foto’s en informatie over Groningen kan je ook een kijkje nemen op deze blog , of op mijn social media accounts @authenticchica en authenticchica (fb) voor dagelijkse updates.

Voor alle details over de provincie en regio, en de event-kalender van Groningen check de website van Visit Groningen.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy