Hoe je de beste zwarte koffie maakt in 4 stappen

Hoe je de beste zwarte koffie maakt in 4 stappen

Het goede oude vertrouwde bakkie pleur is terug van nooit weggeweest. Overal zien we koffiezaken die back to black gaan. Oftewel: zwarte koffie wordt weer volop gedronken. Het zwarte goud is simpel, maar effectief. Maar hoe zet je de beste zwarte koffie zelf?

1. Proef de verschillende noten

Niet iedereen is weg van een kop koffie zonder melk of suiker. Maar ga er niet van uit dat je het niet lekker vindt! Proef eens goed, voordat je van je ochtend kick een latte maakt. Leer vooral om de verschillende noten te proeven. Zo heeft elk kopje iets zoets, zuurs, stevigs, een finish en een algemene smaak. Zo kom je er achter wat je lekker vindt. Er bestaan namelijk wel degelijk bonen die iets zoeter proeven. Anderen hebben weer een sterkere zuurte. Ook smaken als mokka of kaneel komen vaak terug. Sommige bonen zijn zelfs fruitige of hebben een vleugje chocola. Waar houd jij van?

2. Leer over de mate van branding

Hoe lang de bonen geroosterd zijn is enorm bepalend voor de smaak. Licht, medium of donker geroosterde bonen komen minder of juist sterker tot hun recht. De doorgwinterde koffieleut krijgt een kop donker gebrande zwarte koffie makkelijk weg. De beginneling is beter af met een licht geroosterde bonen, deze zijn het kortst gebrand en zijn ietwat zuurder, maar brengen de originele koffiesmaak goed tot zijn recht. Ook zit hier de meeste caffeïne in, wat het bij uitstek goed leent voor de langzame ochtend.

3. Experimenteer met verschillende merken en bonen

Zodra je weet wat je proeft, en weet wat je lekker vindt, is het tijd om te experimenteren. Zo is het ontdekken van koffie net als het vinden van een goede wijn. Koop verschillende bonen (begin bijvoorbeeld bij het land van herkomst) en zoek naar verschillende branding. Ook hier geldt: hoe hoger de kwaliteit, hoe beter de smaak. Kijk vooral naar lokale koffiebranderijen! Struin het internet af en je vindt gauw genoeg een heel scala aan online aanbod. Of ga eens langs bij je favoriete koffieplek. Vaak verkopen ze zelf de bonen die ze gebruiken, en maak jij binnen de kortste keren die heerlijke koffie thuis.

Lees ook:  Zomers (eet)geluk in Waldorf Astoria

4. Schaf een goed koffiezetapparaat aan

Niet alleen de bonen, maar uiteraard ook de machine waarmee je de bonen verwerkt is belangrijk. Kies je wel of niet voor een koffiemaler? Een drip machine is het makkelijkst, maar je hebt wel minder controle over de smaak van je koffie. Een French press creëert sterkere smaken. En een pistonmachine is het meest geschikt voor de expert. Probeer vooral ook eens een cold brew. Maar let wel: brouw het langzaam, héél langzaam, en laat de smaken zich gedurende de nacht ontwikkelingen in de koelkast.

Foto header via iStock, credits: Vladislav Novitskiy 

0 comments on “Hoe je de beste zwarte koffie maakt in 4 stappen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *