11 x black-owned businesses voor de beste fashion

by Emma

In de strijd tegen racisme kan het soms lastig zijn om te weten hoe je het beste je steentje bijdraagt. Een simpele én belangrijke manier is het steunen van bedrijven opgericht door mensen van kleur. Zo creëren we samen meer zichtbaarheid en representatie binnen de industrie. Support is namelijk meer dan een eenmalige donatie of een enkele hashtag. Het gaat er om dat er structurele verandering komt. In veel gevallen worden black-owned businesses onafhankelijk gerund, in tegenstelling tot grote (witte) warenhuizen met meer dan genoeg middelen tot hun beschikking. En je portemonnee kan daarbij helpen. Overigens zijn er méér dan genoeg black-owned businesses met hartstikke toffe, innovatieve en creatieve input. Onder andere op het gebied van fashion. In dit lijstje 11 opvallende merken die je niet mag missen.

Patta

Dit Amsterdam based kledingmerk kent al een grote bekendheid sinds ze de deuren opende in 2004. Opgericht door Edson Sabajo en Guillaume ‘Gee’ Schmidt, staat Patta voor een frisse kijk op streetwear – met invloeden van de Nederlandse Hip-Hop scene van de jaren negentig. Ze werken samen met onder andere Nike, Stüssy en Jordan, om maar wat giganten te noemen.

Daily Paper

Ook dit merk heeft zijn oorsprong in Amsterdam. Als een van de hotste streetwear merken van Europa, zijn de items van Daily Paper een echte wardrobe essential. De kleding is uniek en trendy, geïnspireerd door een eclectische verscheidenheid van culturen, wat terug te zien is in de drie eigenaren van Somalische, Ghanese en Marokkaanse afkomst. (Tip: met hun kids lijn lopen ook de jongsten onder ons er stylish bij).

Lees ook:  3 x zo ga je gezond en happy de zomer in

Heron Preston

Wie van duurzame kleren houdt kijkt zijn ogen uit bij Heron Preston. Deze designer is namelijk druk in de weer met zero waste. De kleding straalt een fijne balans tussen workwear en comfort uit met een masculiene touch. Perfect voor de man die verzorgd en geraffineerd voor de dag wilt komen.

Telfar

In 2019 liep iedereen over straat met de moderne shopper van Telfar. Het unisex merk bestaat al sinds 2005, opgericht door Telfar Clemens, en heeft tot nu toe nooit teleurgesteld. Wie op zoek is naar een nieuwe tas – ook zeker een eyecatcher op werk – vindt hier strakke designs in hippe kleuren.

Wales Bonner

Een relaxede stijl, meer dan genoeg button-up shirts en een breed scala aan aardetinten. Graces Wales Bonner laat zich inspireren door cultuurtheorie, muzikale composities, literatuur en geschiedenis. In 2015 won ze de ‘Emerging Menswear Award’ en is sindsdien niet weg te slaan in de mode-industrie.

Glemaud

De knitwear liefhebber moet een kijkje nemen bij Glemaud, een merk waar alle huidskleuren, genders en maten (van L tot 3XL) terecht kunnen. De vrolijke kleuren doen denken aan de zomerse hitte van Haïti, waar designer Victor Glemaud oorspronkelijk is geboren. Comfort en stijl zag er nog nooit zo goed uit.

Nicole Zizi

Nicole Zizi is een entrepeneur als het aankomt op streetwear met eco-bewuste invloeden. Denk aan gerecycled materiaal met een moderne look – en dan ook nog eens handgemaakt. Van donker onbewerkt denim tot upcycled leren hesjes. De kleding is simpel, doch opvallend.

No Vacancy Inn

Misschien heb je al van dit merk gehoord door hun samenwerking met New Balance waar ze een zandkleurig model hebben gecreëerd dat elke outfit geheid tot een hoger niveau tilt. De collecties zijn onder ander geïnspireerd door clubcultuur – met gedurfde graphics van muzikanten en andere grootheden.

Lees ook:  Het fenomeen "doomscrolling" nader bekeken en wat je er aan kunt doen

Phlemuns

Phlemuns is opgericht door de Los Angeles based James Flemons, en is gericht op het maken van androgyne items – voor iedereen. Hun nieuwste drop wordt gekenmerkt door dromerige wolkenprints en zomerse fruitpatronen en zijn perfect voor aankomende zomer.

Joe Freshgoods

Beyoncé heeft dit streetwear merk zelf goedgekeurd, dus daar kunnen we niet zo veel tegenin brengen. Joe Freshgoods maakt unieke designs met verrassende partners (McDonalds, bijvoorbeeld). De shirts steken grafisch goed in elkaar door de felle kleuren en cartoonachtige prints.

Botter

Dit merk vindt expressie in het Caribisch erfgoed van Curaçao en de Dominicaanse Republiek, oftewel ‘Caribbean Couture’. De herenkleding van Botter is herkenbaar door de grote schouders, grove oversized knits en boven alles: de waardering voor het milieu. Met meer dan genoeg interessante collabs in het verleden (Tirzo Martha, bijvoorbeeld), zijn we zeker benieuwd naar wat Botter in de toekomst voor ons in petto heeft.

Beeld header: linker foto via Reshumy Botter, rechter foto via Heron Preston.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy