Op vakantie in Europa; een overzicht van de Corona-maatregelen per land

Op vakantie in Europa; een overzicht van de Corona-maatregelen per land

Het is eindelijk zo ver, we kunnen weer gaan reizen! Helaas is het voor veel landen in Europa nog onduidelijk wat er nu precies kan en mag, ondanks dat de Nederlandse overheid per 15 juni veel landen code geel geeft in plaats van oranje. Daarom proberen wij orde in de chaos te scheppen met onderstaande overzicht per Europees land. *

BELGIE

Reizen
Vanaf 15 juni zal België zijn grenzen openen voor Nederlanders.

Algemeen
· Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
· Mondmaskers zijn in het openbaar vervoer verplicht.

Accommodaties
Vanaf 8 juni zijn alle accommodaties (hotels, b&bs, campings en vakantiewoningen) weer open wanneer zij maatregelen hebben getroffen om de gezondheid van gasten te waarborgen.

Activiteiten
· Sinds 8 juni mogen culturele activiteiten zonder publiek worden hervat. Voorstellingen met publiek (inclusief bioscopen) zijn sinds 1 juli hervat, maar altijd volgens regels, zoals het respecteren van de afstand en met maximaal 200 aanwezigen.
· Musea- en historische gebouwen zijn geopend.
· Natuur- en dierenparken zijn geopend.
· Zwembaden, sauna’s en wellness zijn gesloten.

Restaurants en cafés
Cafés en restaurants zijn geopend tot 01:00 uur met aanpassingen zoals een afstand van 1,50 meter  tussen de tafels. Reserveren is verplicht.

Bron: belgium.be/nl/corona

DUITSLAND

Reizen
Vanaf 15 juni zijn de grenzen open voor Nederlanders. Regels verschillen per deelstaat.

Algemeen
· Openbaar vervoer is open, mondkapje is verplicht.
· Contactbeperkingen, hygiëne- en afstandsregels blijven bestaan.
· De deelstaten beslissen zelf over de geleidelijke openstelling van het openbare leven.

Accommodaties
Hotels  en campings mogen open met beperkingen.

Activiteiten
· Attractieparken en musea zijn open met beperkingen.
· Concertzalen, theater en bioscopen zijn nog gesloten in de meeste deelstaten.
· Evenementen mogen tot 50 personen met een mondkapje en genoeg afstand.

Restaurants & cafés
Restaurants mogen open met beperkingen wat betreft het  aantal gasten en de afstand. Men moet mondkapjes dragen bij binnenkomst en bij een  toiletbezoek. Reserveren is verplicht.

Bron: bundesregierung.de

FRANKRIJK

Reizen
De Franse regering heeft nog geen definitief besluit genomen over wanneer zij de belemmeringen voor Nederlandse toeristen op zullen heffen. Een aanpassing van het reisadvies vanuit Nederland volgt bij het openen van de grens. De verwachting is 15 juni.

Lees ook:  Kia e-Niro, what a power to surprise!

Het is momenteel dus niet mogelijk om naar Frankrijk te reizen voor de terugkeer naar een tweede woning of een vakantie.

Bron: interieur.gouv.fr

OOSTENRIJK

Reizen
De Oostenrijkse regering heeft nog geen definitief besluit genomen over wanneer zij de belemmeringen voor Nederlandse toeristen op zullen heffen. Op dit moment kun je Oostenrijk dan ook alleen in voor noodzakelijke reizen als je een doktersverklaring (maximaal 4 dagen oud) hebt.

Door Oostenrijk rijden zonder enkele vorm van tussenstop is wel mogelijk. Hiervoor heb je alleen een bewijs van de accommodatie in het land van bestemming nodig.

Bron: austria.info

ITALIE

Reizen
Vanaf 15 juni mogen Nederlanders Italië in, zonder aansluitend twee weken in quarantaine te hoeven. De doorreis door Oostenrijk zonder tussenstop is toegestaan. Mits dit kan worden aangetoond door de boekingsbevestiging van de accommodatie in Italië te laten zien.

Algemeen
Op regionaal en lokaal niveau gelden voor een aantal gebieden en gemeentes de kleurcode ‘rood’. Dit zijn gebieden waarin in- en uitreisbeperkingen gelden. Informeer voor vertrek naar de lokale maatregelen bij je bestemming.

Het is verplicht om minimaal 2 meter afstand te houden. Reizen met openbaar vervoer is mogelijk met deze afstand. In besloten ruimtes (winkels, kantoren, publieke instellingen, OV) is het dragen van een mondkapje verplicht en in winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Verder zijn samenscholingen van personen op openbare plaatsen verboden.

Accommodatie
Vanaf 25 mei hebben accommodaties hun deuren weer geopend met speciale maatregelen. Zo kunnen gasten bij veel hotels van te voren inchecken, zodat er geen drukte ontstaat bij recepties.

Activiteiten
· Sportscholen en zwembaden zijn weer open.
· Theaters en concertzalen openen onder voorbehoud vanaf 15 juni.

Restaurants en cafés
Vanaf 18 mei zijn restaurants en bars weer geopend. Er moet minimaal 2 meter afstand gehouden worden van andere tafels en reserveren wordt aangeraden.

Lees ook:  10 x bijzonder dineren door heel Nederland

Bron: suedtirol.info

ZWITSERLAND

Reizen
Naar verluidt is Zwitserland van plan om op 6 juli de grenzen open te stellen voor Nederlanders. Dit is nog onzeker en afhankelijk van hoe het Corona-virus zich verspreidt de komende weken. Na 15 juni is doorreizen vanuit Europa wel mogelijk, maar je mag dan geen stop (ook niet om te tanken) maken.

Bron: swissinfo.ch

PORTUGAL

Reizen
Vanaf 15 juni versoepelt Portugal het reisadvies. In heel Portugal geldt dan code geel.

Algemeen
· Houd minimaal 2 meter afstand van anderen.
· Verplicht gebruik van mondmaskers in het  openbaar vervoer, scholen, winkels en andere gelegenheden waar meerdere mensen aanwezig zijn.

Accommodatie
De meeste hotels zijn weer geopend. Het toerismebureau van Portugal heeft het Clean & Safe-keurmerk in het leven geroepen. Hotels die aan de hygiëne voorwaarden  voldoen, krijgen dit keurmerk.

Activiteiten
Winkels, dierentuinen, parken, bioscopen, theaters en stranden zijn open.

Restaurants en cafés
Restaurants en horecagelegenheden zijn open tot 23:00 uur. De eerdere richtlijn voor maximale bezetting van 50% geldt niet meer, mits scheiding barrières worden geïnstalleerd tussen klanten.

Bron: visitportugal.com

SPANJE

Reizen
De Nederlandse overheid heeft besloten dat Spanje op code oranje blijft staan na 15 juni. Tot en met 30 juni is het verplicht voor mensen die naar Spanje reizen – voor wie dit is toegestaan – om 14 dagen in quarantaine te gaan na aankomst in Spanje. Dit kan ook in een gehuurde accommodatie. Met ingang van 1 juli wordt deze maatregel opgeheven, wat niet betekent dat op die datum ook de grenzen weer open gaan.

Bron: nederlandwereldwijd.nl

KROATIE

Reizen
Per 15 juni geldt vanuit de Nederlandse overheid code geel. Nederlanders kunnen dan dus weer naar Kroatië reizen.

Momenteel is er een reisformulier nodig. Na het invullen krijg je een document dat voor je autoruit geplaatst moet worden bij de grensovergang. Het is nog niet bekend of dit ook na 15 juni moet, maar tot nu toe is er geen teken van afschaffing van deze maatregel. Bij het passeren van de grens moet men ook aan kunnen tonen dat er een vakantiebestemming is. Er is dus een boekingsbevestiging of contract nodig.

Lees ook:  5 x de meest bijzondere plekken om te bungeejumpen

Algemeen
· Een mondmasker wordt binnen aanbevolen.
· 1,5 meter regel geldt overal.

Accommodaties
· Hotels en campings zijn open.

Activiteiten
· Supermarkten, drogisterijen, winkels en stranden zijn open.
· Sommige musea en theaters zijn geopend.
· Evenementen zijn verboden.

Restaurants & cafés
· Restaurants zijn geopend.

Bron: mint.gov.hr

LUXEMBURG

Reizen
Vanaf 15 juni versoepelt Nederland het reisadvies en mogen Nederlanders weer de grens over.

Algemeen
Houd 2 meter afstand. Mondkapjes zijn verplicht in de openbare ruimte indien 2 meter afstand houden niet mogelijk is.

Accommodaties
Accommodaties zijn weer geopend en hebben maatregelen getroffen om de veilig- en gezondheid van gasten te waarborgen.

Activiteiten
· Vanaf 29 mei zijn theaters, bioscopen en musea weer open voor publiek.
· Wellnesscentra zijn tot nu toe gesloten.
· Speeltuinen zijn gesloten.

Restaurants & cafés
Vanaf 29 mei zijn restaurants, cafés, bars weer open met restricties. Er moet minimaal 1,5 meter afstand tussen tafels worden bewaard. Het personeel dient ten alle tijden een mondmaskers te dragen. Alle horeca moet om 00:00 uur sluiten.

Bron: sante.public.lu

VERENIGD KONINKRIJK & IERLAND

Reizen
Voor beide landen blijft na 15 juni code oranje gelden, wat inhoudt dat je er alleen naar toe mag reizen als het noodzakelijk is. Wat betreft aankomsten in Engeland en Ierland is een verplichte quarantaine van 2 weken ingesteld voor binnenkomende reizigers vanaf 8 juni.

Bronnen: gov.uk en dfa.ie

SCANDINAVIE INCLUSIEF DENEMARKEN

Reizen
Het reisadvies voor heel Scandinavië inclusief Denemarken blijft op oranje staan, ook na 15 juni. Wanneer deze landen hun grenzen weer openstellen, is nog onduidelijk.

Bron: nederlandwereldwijd.nl

 

* NB: Let op, de informatie is op het moment van schrijven actueel, maar kan elk moment veranderd worden door de lokale autoriteiten. Input artikel via Check-in  PR .

Foto header via iStock, credits: DutchScenery

0 comments on “Op vakantie in Europa; een overzicht van de Corona-maatregelen per land

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *