De verwachte Airspeeder MK4: de evolutie van de motorsport

by Emma

Volgend jaar kunnen we genieten van een hele nieuwe manier van entertainment en spanning. Oprichter en directeur Matt Pearson zal het publiek introduceren aan wel een hele innovatieve, moderne sport: racen in de lucht met bemande elektrische multicopters. Say what? Technologische ontwikkelingen bouwen onze stoutste sciencefiction dromen om tot realiteit. En de nieuwste Airspeeder is daar het bewijs van. Het model lanceert volgend jaar als ’s werelds allereerste raceserie voor bemande elektrische vliegende auto’s. Racen in de lucht? Wat kunnen we van deze grensverleggende sport verwachten?

Alauda Aeronautics, het bedrijf achter de raceserie, is nog volop bezig met het ontwikkelen van de full-size bemande Airspeeders. Het model is grofweg 4 meter lang, weegt 120 kilogram en heeft een maximum snelheid van 130 kilometer per uur. Dat is alles behalve kinderspeelgoed – ze zijn groot, rood, en hartstikke spannend. De vliegende auto is gemaakt voor één bestuurder, die de Airspeeder live bemant vanuit de eenpersoonscockpit.

De verwachte Airspeeder MK4: de evolutie van de motorsport

Zelfde kracht als een straaljager

De eerste vraag die in ons opkomt is uiteraard hoe je zo een machine ook daadwerkelijk de lucht in krijgt. Om daar achter te komen moeten we kijken naar de batterij. Elke Airspeeder heeft een batterij waarmee de bestuurder zo’n tien minuten lang rond kan vliegen. Is de batterij op, dan gaat de piloot langs een pitstop, net zoals bij Formule 1. Wie denkt dat een batterij niet krachtig genoeg is, heeft het goed mis. De kracht achter de Airspeeder valt te vergelijken met 80 muurpluggen. Dat is ongeveer 500kw, en heeft dezelfde kracht als een straaljager. Omdat de Airspeeder gericht is op de toekomst, is het immers ook belangrijk dat deze manier van racen op duurzame wijze uitgevoerd kan. De batterij garandeert dat.

Lees ook:  Camera ready....? Auto's op de kiek zetten staat centraal in AutoFocus

Sci-fi sfeer

Maar, wie gaat er racen? En waar? Ook daar is goed over nagedacht. Er zijn zelfs al twee races aangekondigd. Het gaat om het duel boven de Mojave woestijn in Californië, de Verenigde Staten, en een 15 kilometer lange ronde boven de Coober track in Australië. Opvallend is dus wel dat dit vrij afgelegen en uitgestrekte gebieden zijn. Maar dat is niet gek. Al is er goed nagedacht over de veiligheid, is er op zo een gebied veel meer mogelijkheid voor controle. En, niet onbelangrijk, een verlaten dorre woestijn voegt gelijk toe aan de sci-fi sfeer (de pod races van Star Wars, iemand?).

Wie de gelukkige piloten zijn die in het eerste seizoen de competitie met elkaar aan mogen gaan, blijft voorlopig nog even geheim. Zelf meedoen? Ja hoor, je kan je gewoon aanmelden. Uiteraard laten ze het liefst ex-militairen, commerciële piloten of drone bestuurders meedoen (ervaring is een vereiste), maar je kunt het altijd proberen. Niet gevlogen is altijd mis.

We zijn in ieder geval enorm benieuwd hoe de races zullen verlopen, wie er tussen de wolken zullen strijden en boven wat voor soort exotische locaties de races zullen plaatsvinden. Met de lucht als de nieuwe speeltuin voor sport en entertainment, staat ons genoeg te wachten.

Foto’s via website Airspeeder.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy