De top 10 meest iconische race films van de jaren zestig tot nu

De top 10 meest iconische race films van de jaren zestig tot nu

Waaghalzen en snelheidsduivels vinden we niet alleen op de snelweg. Ze scheuren ook op het witte doek – en hóe. Een goede actiefilm kent al snel een goede race scène of achtervolging. Hier herbeleef je de top 10 meest iconische racemomenten in film, van de jaren zestig tot nu.

Bullitt (1968)

Het zegt al bijna genoeg: Steve McQueen. Hij hield net zo veel van snelle wagens als van cinema, en wist deze twee liefdes te vereenzelvigen in de klassieker Bullitt (1968). Tot op de dag van vandaag wordt deze film gezien als de eerste met een autoachtervolging als middelpunt van de actie. Het hoogtepunt? De scène waarin Frank Bullitt, de San Francisco politieagent (McQueen), een huurmoordenaar 10 minuten lang achterna chased.

The French Connection (1971)

Drie jaar na Bullitt – die de revolutie van filmraces in gang had gebracht – kwam The French Connection (1971). Deze film transformeerde de achtervolging achter het stuur tot een nieuwe realiteit. Door middel van innovatieve filmtechnieken zoals de dashboard camera en de handheld camera, zit je als kijker gekluisterd aan het beeld.

The Blues Brothers (1980)

Niet elke race is pure spanning en sensatie. The Blues Brothers (1980) laat zien dat het ook enorm vermakelijk kan zijn. Elwood Blues (Dan Aykroyd) en zijn broer Jake (John Belushi) worden achtervolgd door politie met onder andere een rivale band en de Illinois Nazi’s. En dat alles terwijl de banden over het asfalt branden en de hoofdrolspelers over een politieauto heen vliegen. Met uiteraard een gigantische crash tot gevolg.

Lees ook:  Een vorstelijk biologisch maaltje voor je huisdier van Edgard & Cooper

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Arnold Schwarzenegger, een man van weinig woorden, maakt de achtervolging in Terminator 2: Judgment Day (1991) helemaal af. Deze keer zit de jonge John Connor (Edward Furlong) op een brommer, en wordt achtervolgd door de vijand in zijn truck. De scène bereikt zijn climax als de Terminator (Schwarzenegger) op een echte Harley-Davidson te hulp schiet. Letterlijk en figuurlijk, met een shotgun, natuurlijk.

Ronin (1998)

Geen computertechnieken, maar echte ruwe actie. Jean-Claude Lagniez heeft alle stunts begeleid – de droom van elke stuntman (in deze film allemaal professionele ex-racers, zelfs de beroemde Formule 1 Jean-Pierre Jarier held). De Franse setting blijkt in Ronin het perfecte podium voor de enerverende straatraces.

The Fast and the Furious (2001)

De populaire autofilms gingen van start met de enige echte The Fast and the Furious (2001) – dit feit alleen maakt het al tot een iconische must see voor de autoliefhebber. Al zijn de races vergeleken met de andere films wat milder, zal een ieders hart sneller kloppen wanneer Brian (Paul Walker) en Dom (Vin Diesel) voor het stoplicht wachten terwijl de motoren draaien, vlak voordat ze op een treinspoor rijden, opgejaagd door een razende trein.

Death Proof (2007)

Uiteraard kon de beruchte filmmaker Quentin Tarantino niet ontbreken in deze lijst. Voeg Kurt Russell toe en je hebt een recept voor succes. Oh ja, laten we niet de onverwoestbare auto vergeten. Ook niet verkeerd: in het moment suprême zit er toch echt een vrouw achter het stuur (en ligt er ook een vastgebonden op de auto zelf). Dramatisch? Ja, maar alleen zoals Tarantino dat zou kunnen in een echte 70s gritty stijl.

Lees ook:  10 x de leukste strandtenten van Nederland

Mad Max: Fury Road (2015)

Een van de meest kinetische films ooit gemaakt, waar bijna elke scène wordt gedefinieerd door een intense achtervolging in gigantische sci-fi monstermachines. Mad Max: Fury Road (2015) is in elk opzicht een film over auto’s. Tegen de achtergrond van verdorde woestijnen geven de massieve wagens een spannend contrast.

Baby Driver (2017)

Vergelijkbaar met de regisseur van de vorige kandidaat, snapt filmmaker Edgar Wright heel goed hoe je dingen laat bewegen op het witte doek. En Baby Driver is misschien wel zijn masterpiece. Elke race wordt ook nog eens begeleid door een keiharde soundtrack, waardoor je helemaal opgaat in het geraas van Baby (Ansel Elgort) op de weg.

Le Mans ’66 (2019)

In Le Mans ’66 (2019) staat de ervaring van de bestuurder centraal. Hoe is het om met honderden kilometers per uur achtervolgd te worden, of zelf iemand op te jagen? De race scènes in deze film zijn in 2020 zelfs genomineerd voor een Best Film Academy Award, en we raden je zeker aan om zelf te kijken waarom.

Foto header via iStock, credits: DigtialStorm

0 comments on “De top 10 meest iconische race films van de jaren zestig tot nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *