Solliciteren in quarantaine? Zo doe je dat!

Solliciteren in quarantaine? Zo doe je dat!

Al lijkt de tijd stil te staan, voor velen gaat het leven gewoon door. Ook in quarantaine moet keihard worden gewerkt. Maar wat te doen als je op zoek bent naar een nieuwe baan en moet solliciteren? In tijden van corona verloopt een sollicitatie niet helemaal zoals we gewend zijn. Toch zijn daar oplossingen voor te vinden. Het vergt alleen een beetje creativiteit.

Aanpassingsvermogen

De ene sector is harder door de pandemie geraakt dan de ander. Dit heeft uiteraard enorm veel invloed op de vacatures die bedrijven aanbieden. Misschien moet je door de crisis je zodanig aanpassen dat je werk zoekt in een sector waar je je eigenlijk niet zo thuis voelt. Gelukkig zijn er wel nog bedrijven die – juist nu – zoeken naar full-time werknemers. Let wel, het proces duurt gemiddeld langer. Wees strategisch. Focus op bedrijven die actief inzetten op het adverteren van hun open vacatures en posities. Een carrièreswitch voelt riskant aan, je verliest immers wat zekerheid. Kijk naar mensen met een vergelijkbare achtergrond als jij en hoe zij zich hebben aangepast aan de situatie. Daar valt enorm veel van te leren. Zo kom je niet alleen achter bedrijven die geneigd zijn om mensen met jouw achtergrond aan te nemen, maar ook achter nieuwe mogelijkheden voor jouw carrière, tijdelijk of niet.

Virtueel netwerken

Ideaal is het niet, maar er zijn zeker wel voordelen te vinden aan online sollicitaties. Bedenk het zo: in plaats van uren lang small talk, hoef je je nu slechts bezig te houden met virtueel netwerken. Opeens hebben zaken als je lichaamshouding, oogcontact en hoe ferm je handdruk is geen prioriteit meer. Daar staat tegenover dat je online aanwezigheid zo geordend mogelijk moet zijn. Dit maakt indruk. Zorg ervoor dat je een goede profielfoto hebt (LinkedIn, Facebook, Twitter, etc.) en een korte maar krachtige bio. Wat wil je dat mensen van je weten? Wat voor bedrijven wil je aantrekken? Ga hier bewust mee om. Spit ook nog eens je contactenlijst door. Maar ook je ‘likes’ en interesses kunnen soms meer verhullen dan je lief hebt. Kijk voor nieuwe connecties vooral ook even op 10times of Eventbrite, die websites willen nog wel eens online netwerkevenementen opzetten.

Lees ook:  Op ontdekkingstocht in de wondere Pi Pa Poe Pensioenwereld

Reflectie

De economie is trager, maar jij kan jezelf versnellen: bereid je extra goed voor, verzamel alle informatie die je nodig hebt (en meer: wat is de geschiedenis van het bedrijf, wat voor mensen zijn er nu werkzaam?) en reflecteer ook goed op jezelf (wat kan ik aanbieden en wat wil ik aangeboden krijgen?). Verder is deze tijd bij uitstek geschikt voor het bevorderen van vaardigheden (van ICT tot het leren van een nieuwe taal) en het uitbreiden van je (virtuele) netwerk. Je mag dit best benoemen. Ook werkgevers vinden het fijn om betrokken en leergrage werknemers bij hun in dienst te hebben.

Het proces

Als je eenmaal je CV en relevante documenten hebt opgestuurd (dit zal niet heel anders verlopen), dan begint het proces. Zodra je bent uitgenodigd voor een gesprek, kan je vrijwel zeker verwachten dat alles verloopt via de telefoon of videobellen. Haal ook hier je voordeel uit! Vooral bij videobellen zal het belangrijk zijn dat je in een gecontroleerde, stille omgeving zit. Zorg ervoor dat je nergens prullaria hebt liggen en dat je goed belicht bent. Behandel ook videobellen als een face-to-face gesprek. Kleed je dus voor de gelegenheid! En ja, dit betekent ook de goede broek aantrekken. Je wilt ook dat je alle mogelijke updates van je laptop of pc al hebt uitgevoerd en doe ook zeker even een test run door met een vriend of vriendin even te oefenbellen. Misschien wel een van de fijnste voordelen: je kan een spiekbriefje maken. Let wel op dat jouw interviewer het gevoel heeft dat je hem of haar aankijkt, terwijl je wat post-its met belangrijke pointers hebt verzameld (bijvoorbeeld de functievereisten, de antwoorden op vaak gestelde vragen of je idee van financiële compensatie). Tip: wil je extra interessant overkomen, dan kan je altijd voor je (goed gevulde) boekenkast gaan zitten (of een andere locatie die relevant is voor je functie). Wees alleen dan wel bereid om erover te kunnen spreken, mochten ze je een nieuwsgierige vraag stellen.

Lees ook:  One day gallery één dag open op Wereld Diabetes Dag

Foto header via iStock, credits: oatawa

0 comments on “Solliciteren in quarantaine? Zo doe je dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *