Huisdieren, zoals konijnen, populair in coronatijd

by Redactie

Omdat mensen al weken heel veel thuiszitten, is het hebben of aanschaffen van een huisdier behoorlijk populair.  Na de hond en de kat is het konijn het meest gehouden huisdier in Nederland, met een kleine miljoen exemplaren.

Knuffel

Tamme konijnen zien er aaibaar uit, met hun pluizige vacht, ronde koppen en vaak hangende oren. Tegelijkertijd willen konijnen niet worden geaaid of worden opgetild voor een knuffel. Konijnen zijn prooidieren en het is voor hen bijzonder angstig als ze niet kunnen wegrennen. Een konijn komt vanzelf naar je toe als het daar behoefte aan heeft. Konijnen zijn geen levende speelgoedbeesten voor kinderen. Optillen van een konijn is voor het dier een onaangename ervaring.

Groepsdieren

Konijnen zijn groepsdieren. Het in huis halen van een enkel konijn is voor het beestje ellendig. Konijnen dienen minimaal met zijn tweeën te zijn. Konijnen zijn geweldige huisdieren, als ze maar gezelschap hebben en veel ruimte. Een konijnenhok is goed als slaapplaats, maar konijnen hebben meer ruimte nodig. In de vrije natuur leeft elk konijn op een groot territorium en zoveel ruimte kun je thuis niet bieden, maar dit maakt duidelijk dat een konijn niet zijn leven kan doorbrengen in een hok.

Verzorging

Geef de konijnen behalve water vooral hooi wat in feite het hoofdvoedsel is. Het eten van hooi zorgt dat de tanden en kiezen op de juiste lengte blijven. Beperkt groenvoer kan of homogene brokken als bijvoer. Ververs dagelijks het konijnenhok en houd de poepbak schoon. Huiskonijnen hebben periodieke inentingen nodig. Minimaal één keer per jaar dient het beestje ingeënt te worden tegen myxomatose en RHD of de zogeheten konijnenziekte. Het is een uiterst besmettelijke ziekte met een snel en zeer ernstig ziekteverloop. Konijnen kunnen beter tegen de kou dan warmte. Vanaf 25 graden raken konijnen snel oververhit. Zorg altijd voor een beschut en schaduwrijk konijnenhok.

Lees ook:  Sneakers gemaakt van Amsterdamse kauwgom

Voorlichting

Nederland kent ongeveer 50 goedgekeurde konijnenopvangcentra. Het komt nog steeds voor dat mensen de beestjes dumpen in de natuur. Tellingen wijzen uit dat 12.000 konijnen per jaar door de eigenaar worden afgestaan. Het is dan ook essentieel om je goed te informeren bij de aanschaf, de verzorging en de opvoeding. Dit kan bij een opvangcentrum of een gerenommeerde winkel.

Juiste voeding, verzorging, verblijf en speeltjes zijn enorm van belang. De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus.

Foto header via iStock, credits: LoulouVonGlup

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy