Haaruitval: wat kun je eraan doen?

by Redactie

Heb je last van haaruitval? Vervelend. Het verliezen van je haar kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt, of dat je je flinke zorgen maakt. Nergens voor nodig!

We krijgen er allemaal mee te maken

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met het verliezen van haar. Sterker nog: we krijgen er allemaal, iedere dag, mee te maken. Zo zit ons lijf nu eenmaal in elkaar. Haren groeien namelijk niet zomaar op willekeurige plekken op je hoofd. Ze groeien vanuit een haarzakje, waar het eigenlijke werk plaatsvindt. Dit haarzakje stoot de haar als het ware naar buiten uit, een proces dat lang kan doorgaan. In deze periode groeit je haar. Er komt echter ook een fase waarin het haarzakje even rust neemt en de haar niet meer laat groeien. Je haar zal op dat moment uitvallen.

We hebben allemaal ontelbaar veel haarzakjes op ons hoofd, en als deze allemaal goed hun werk doen zijn deze prima met elkaar in balans, en zal je dagelijks ongeveer net zoveel haren verliezen als dat er nieuwe beginnen te groeien. Gemiddeld zijn dit er ongeveer honderd, maar er kunnen altijd periodes zijn waarin je er wat meer of minder verliest. In de lente en de herfst bijvoorbeeld, verliezen veel mensen wat meer haar, terwijl ze in de winter en zomer juist minder haren kwijtraken. Dit is allemaal normaal.

Wat ook normaal, en vaak van tijdelijke aard is, is het verlies van haar onder bijzondere omstandigheden. Een zwangerschap en de periode erna, medicijngebruik of ziekte, narcose of stress: allemaal zaken die invloed kunnen hebben op je haarzakjes, en ervoor kunnen zorgen dat je tijdelijk meer haar verliest. In veel van deze gevallen worden de haarzakjes vanzelf weer actief als je lichaam weer in balans is, en hoef je je hier dus geen zorgen om te maken.

Lees ook:  Contactloos betalen: alle ins en outs onder elkaar

Tenslotte is er ook nog het haarverlies dat erfelijk bepaald is. Hier krijgen vrijwel alle mannen, maar ook heel veel vrouwen mee te maken. Dit is eveneens een natuurlijk proces, waarbij steeds meer haarzakjes stoppen met werken. Het verschil met de vorige redenen is echter wel dat dit van blijvende aard is, en een eenmaal gestopt haarzakje niet meer in actie zal gaan komen.

Wat doe je eraan?

Alhoewel het verliezen van een deel van je haar naarmate je ouder wordt eigenlijk heel normaal is, zijn veel mensen er niet blij mee. Zij gaan op zoek naar middelen om het proces te stoppen of om te keren. Omdat de haarzakjes van binnenuit worden aangestuurd, werken dit soort middelen doorgaans niet.

Wat wel werkt? Een haartransplantatie. Anders dan de naam doet vermoeden worden er geen haren, maar haarzakjes getransplanteerd. Een nog actief haarzakje, bijvoorbeeld vanaf de achterkant van het hoofd, wordt overgezet naar een plek waar geen haakzakje meer actief is. Het resultaat: nieuwe haargroei op de kale plekken.

Foto header via iStock, credits: Deagreez

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy