De kunst van grafische vormgeving

by Redactie

Schilder- en beeldhouwkunst zijn de voor iedereen bekende vrije kunstvormen. Maar er bestaan ook zogenaamde ‘toegepaste’ kunsten. Deze kunstvormen komen voor in meer functionele toepassingen als gebouwen, kleding, drukwerk en dergelijke. Andere benamingen hiervoor zijn ‘gebruikskunst’ of ‘kunstnijverheid’. Hieronder vallen dus architectuur, mode ontwerp, industriële vormgeving, edelsmeedkunst en interieurontwerp. Maar dit artikel gaat over een onderbelichte toegepaste kunst, namelijk grafische vormgeving.

Grafische vormgeving en het onbewuste

Je komt grafische vormgeving echt overal tegen. In je favoriete restaurant terwijl je het menu bestudeert of terwijl je op de snelweg de verkeersborden volgt. Of terwijl je websites bezoekt op het internet. Elk boek en tijdschrift is grafisch vormgegeven.
Met andere woorden: we worden overspoeld met grafische vormgeving en hebben het vaak niet eens in de gaten. Een kunstwerk in een museum bekijk je met focus, bewust. Vele uitingen van grafische vormgeving verwerk je onbewust, zoals de krant die je ’s ochtends bij het ontbijt leest of de poster bij de bushalte. Ook heb je ongetwijfeld ooit zelf iets grafisch vormgegeven, bijvoorbeeld een clubblad, een mooi handgeschreven en versierd sinterklaas gedicht of een bord in je tuin met daarop: ‘Te koop’.

Nederlandse grafisch vormgevers

Nederland is een land dat bekend staat om grafische vormgeving op hoog niveau. On land heeft relatief veel internationaal vermaarde grafisch vormgevers voortgebracht. Heb je bijvoorbeeld gehoord van: Wim Crouwel, Gerard Unger, Irma Boom, Dick Bruna, Anthon Beeke of Jaap Drupsteen?

Grafische vormgeving reikt natuurlijk verder dan de Nederlandse grens. Daarom hier enkele internationale grootheden op grafisch gebied: Neville Brody, David Carson, Jan Tschichold en Erik Spiekermann. De levens en grafische werken van deze vormgevers komen aan bod tijdens kunstopleidingen of bij grafische scholen. Er vinden natuurlijk ook exposities plaats, zoals afgelopen jaar de uitgebreide aandacht voor Wim Crouwel in het Stedelijk Museum. Gelukkig dat de kunstwereld in het algemeen en musea in het bijzonder ontzag hebben voor de mooie grafische kunstwerken. Zoek ze eens op op internet om hun werk te bewonderen. Of zet je eerste stappen met de websites onderaan dit artikel.

Lees ook:  Groen, groener, groenst in conceptstore Let It Grow (+ winactie)

Eerste stappen in grafisch vormgeven

Grafisch vormgeven is creatief en kunstzinnig. Daarom is het niet alleen een beroep maar ook een hobby voor veel mensen. Meer dan dat: cursisten in het grafisch volwassenenonderwijs scholen zich in een parttime jaarcursus om tot fulltime grafisch vormgever of bijvoorbeeld marketeer met grafische skills. Kennis van marketing èn grafische vormgeving is een uitstekende combinatie om de kansen op een baan te verhogen.
Heb je zelf interesse in grafische vormgeving, dan kun je de eerste stappen bijvoorbeeld zetten bij Grafische Cursussen te Amsterdam. De populairste opleiding is de jaarcursus Grafische Vormgeving waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij alle onderdelen van grafische vormgeving zoals: typografie, kleurenleer, beeldtaal, compositie en visuele identiteit. Ook de softwarepakketten Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Illustrator en WordPress worden tijdens de jaarcursus aangeleerd. Voor tweedaagse cursussen kun je bij dit instituut naast Amsterdam ook terecht in Utrecht, Den Haag en Breda.

Tijdens de jaarcursus Grafische Vormgeving

Websites met grafische vormgeving als hoofdthema

Voor inspiratie over grafische vormgeving hoef je de deur niet uit. Er zijn veel leuke grafische websites, soms heel specifiek over bijvoorbeeld typografie of kleurenleer. Er is veel te genieten en te leren op dit gebied. De volgende websites en filmpjes om je op weg te helpen. Veel plezier met je eerste stappen in de wereld van grafische vormgeving.

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy