Tips voor wat extra liefde voor onze kamerplanten in deze tijd

Tips voor wat extra liefde voor onze kamerplanten in deze tijd

Mooie kamerplanten zorgen voor een rustgevende en natuurlijke sfeer. We voelen ons thuis tussen het levende groen van goed verzorgde planten. Veel populaire kamerplanten hebben bovendien opvallende vormen en mooie kleuren die zorgen voor een grote decoratieve waarde. Planten in je huis maken je leefomgeving zoveel mooier. Omdat planten levende wezens zijn, vragen ze wel om de nodige zorg. Wil je weten hoe je jouw kamerplanten in huis het beste kunt verzorgen? We geven je een aantal simpele en handige tips.

Ken de behoeftes van jouw kamerplant

Onze kamerplanten zijn afkomstig van verschillende continenten en leven in de natuur onder diverse omstandigheden. Elke plant zal zijn eigen optimale omstandigheden hebben waaronder hij pas echt kan floreren. Sommige kamerplanten hebben behoefte aan veel licht. Andere planten, met name de planten afkomstig uit regenwouden, gedijen veel minder goed bij direct zonlicht. Veel kamerplanten hebben behoefte aan water, terwijl andere het veel beter doen als je wat spaarzamer omgaat met water. Wil je dat je planten echt mooi blijven? Koop je kamerplanten dan bij een leverancier die je van goede informatie voorziet.

Verpotten van kamerplanten, hoe doe ik dat?

Een plant haalt veel van zijn essentiële voedingsstoffen uit de bodem. Na verloop van tijd kan de potgrond uitgeput raken. Het is dan verstandig om je plant te verpotten. Dit is zeker aan te raden als je plant  flink gegroeid is. Het wortelstelsel van elke plant heeft ruimte nodig. Verpot je kamerplant in een schone en ruime pot. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrels, om wortelrot te voorkomen. Geef je plant een uur voor het verpotten extra veel water. Verwijder dode en rottende wortels en vul de pot rondom de kluit op met verse plantenaarde, rijk aan voedingsstoffen. Vergeet ook niet om een laag verse aarde op de hydrokorrels te strooien, voordat je jouw kamerplant verpot. Duw de potgrond stevig aan en geef je verpotte plant gedurende een week extra verzorging.

Lees ook:  Tips & tricks om je tuin zelf ‘summerproof’ te maken

Wanneer extra plantenvoeding nodig?

Veel kamerplanten hebben behoefte aan extra plantenvoeding. Je kunt je kamerplanten het beste extra bemesten in de lente- en zomermaanden. Verdiep je in de behoeftes van je specifieke kamerplant en geef vooral niet te veel voeding. Heeft je plant last van ongedierte zoals bladluizen? Geef hem dan geen extra voeding, maar zorg eerst dat al het ongedierte verwijderd is. Daarna kan je plant extra voeding nodig hebben voor herstel.

Hoe kan ik het beste mijn kamerplanten snoeien?

Snoeien kan een kamerplant helpen om nog voller en mooier te groeien. In de wintermaanden zijn veel kamerplanten in rust. Het snoeien kun je dan beter achterwege laten. Als je gaat snoeien, kun je beginnen met dode of ongezonde takken of bladeren. Vaak geeft dit je plant een stimulans en mag je kort daarna nieuwe takjes en bladeren tegemoet zien. Niet elke plant mag je op dezelfde manier snoeien. Laat je goed voorlichten en hou rekening met de groeiwijze en behoeftes van je planten.

Planten in topconditie online bestellen

Wil je mooie, nieuwe kamerplanten? Daarvoor hoef je de deur niet uit. Bestel je kamerplanten online bij Plantje.nl. Zij leveren snel en geven bij elke plant heldere informatie zodat je exact weet hoe je jouw kamerplanten het beste kunt verzorgen.

Foto header via iStock, credits: loonara

0 comments on “Tips voor wat extra liefde voor onze kamerplanten in deze tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *