Meditatie guide voor beginners

Meditatie guide voor beginners

De een zweert erbij, de ander vindt het maar zweverig: mediteren. Tijdens het mediteren ben je juist heel down to earth, waardoor zweven er niet bij is. Wat mediteren je kan brengen, is ontspanning. Laat ontspanning nou nét iets zijn, waar we in deze coronatijd veel behoefte aan hebben. Je gedachten draaien misschien wel overuren, en door alle zorgen of onrust in huis is alles op een rijtje krijgen in je hoofd lastiger. Dan kan meditatie dus een oplossing zijn. We gaan je meer uitleggen over meditatie, en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Wat doet mediteren met je?

Vaak gaan onze gedachtes alle kanten op, en denken we veel aan de toekomst, of wat we nog moeten doen op een dag. Ook gaan gedachtes vaak juist terug naar het verleden, waardoor we niet bewust leven in het moment. Meditatie kan je helpen om in het hier en nu, bewust te worden van je gedachten en emoties. Dit brengt niet alleen veel rust, maar ook meer balans. Je leert je gedachten te observeren, waardoor je gaat inzien dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt. Geloof ons, als je hier tijd aan besteedt, merk je dat je niet alleen liever voor jezelf wordt tijdens stressperiodes, maar ook naar de mensen om je heen.

Geleide meditaties

Maar hoe begin je nou met mediteren? Je hoeft echt niet een uur op een kussen te gaan zitten, en je vliegt ook niet weg tijdens het mediteren. Wat belangrijk is, is een comfortabele houding zoeken waar jij je prettig bij voelt. Je kunt gaan liggen, zitten, of zelfs lopend mediteren, doe wat jij fijn vindt. In geleide meditaties kom je tot rust door te luisteren naar een heldere, diepe stem, die je meeneemt op ‘reis’. Er zijn verschillende meditaties, en je kunt zelf bepalen waar je op het moment behoefte aan hebt. Wil je rust in je hoofd? Of liever een meditatie om de dag vol energie te beginnen? Het kan allemaal. De app Meditation Moments is een aanrader voor iedereen.

Lees ook:  Omron EVOLV, de lifestyle bloeddrukmeter

Er is geen ‘fout’

Onthoudt bij mediteren goed dat er geen fout is. Wanneer je afgeleid raakt, probeer je het gewoon weer opnieuw. Belangrijk is om te blijven focussen op je ademhaling, en gedachten te laten komen en gaan. Na een tijd merk je dat je rustiger wordt in je hoofd. Give it a try, en de rest komt vanzelf. Zo lang je maar blijft oefenen.

Foto header via iStock, credits: Deagreez

0 comments on “Meditatie guide voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *