Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

Je ziet dat steeds meer mensen ze op hun daken hebben liggen: zonnepanelen. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen je jaarlijks ook heel wat geld opleveren. Maar wat leveren zonnepanelen nu precies op?

Energie besparen

Op jaarbasis kun je heel wat energie besparen. Hoeveel dat precies is, heeft met verschillende zaken te maken. Met name het type zonnepaneel, hoeveel zon er op het paneel schijnt en hoeveel energie je verbruikt. Wat de opbrengst van zonnepanelen precies is, is afhankelijk van de kwaliteit. Een zonnepaneel levert gemiddeld ongeveer 270 wattpiek op, maar er zijn ook panelen die meer kunnen opleveren. Daarnaast is de hoeveelheid zon die jouw dak krijgt een factor. Staat jouw huis bijvoorbeeld in de schaduw van een flat? Dan is deze niet geschikt voor zonnepanelen. Ook de richting telt mee. Het zuiden is het beste, maar ook op het westen en oosten kun je nog genoeg zonlicht krijgen. Als laatste is het ook belangrijk om te weten hoeveel energie je verbruikt. Dit is afhankelijk van de samenstelling van jouw huishouden en de grootte van het huis waarin je woont. Het gemiddelde stroomverbruik van huishoudens in Nederland loopt uiteen van 1900 kWh voor alleenstaanden en 4450 kWh voor huishoudens met vijf of meer mensen.

Geld besparen

Als je weet hoeveel energie je bespaart met zonnepanelen, dan weet je ook hoeveel geld je hiermee kunt besparen. Met 1 zonnepaneel kun je aan energie gemiddeld 240 kWh per jaar opwekken. Met 8 zonnepanelen op je dak, leveren die je dus al gauw zo’n 1900 kWh per jaar op. Genoeg voor als je helemaal alleen woont, wat betekent dat je geen andere energiekosten meer hebt. Zoals eerder aangegeven zijn er ook zonnepanelen die meer energie opwekken. Daarmee kun je al gauw per jaar zelfs zo’n 3000 kWh opwekken! Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan kun je deze energie terugleveren aan het stroomnetwerk, waar je een vergoeding voor krijgt.

Lees ook:  Zo haal je meer energie uit je dag

Foto header via iStock, credits: DiyanaDimitrova

0 comments on “Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *