Biografieën en waargebeurde verhalen die je moet lezen

Biografieën en waargebeurde verhalen die je moet lezen

Waargebeurde verhalen en biografieën hebben vaak een andere lading dan fictieboeken. Je verdiept je nog meer in de personages, omdat het verhaal zich ooit heeft afgespeeld. De realiteit maakt het grijpbaar en dat is precies de reden waarom wij houden van het lezen van waargebeurde verhalen en biografieën. Het lezen van een biografie geeft je een intieme kijk in het leven van iemand waar jij benieuwd naar bent. De tijd zal voorbij vliegen wanneer je begint met het lezen van een van deze boeken.

De keuze

Edith Eva Eger was 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd, maar Edith’s onverschrokkenheid en die van haar zusje hielpen hen wel te overleven. Al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd. In De Keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerlijke verhalen van mensen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze vertelt hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Edith Eva Eger is negentig jaar en gaat nog altijd dansend door het leven.

Nouri

Abdelhak Nouri wordt alom beschouwd als een van de meest talentvolle voetballers van zijn generatie. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat hij definitief zou doorbreken bij Ajax en internationale stappen zou gaan maken. Op 8 juli 2017 verandert zijn leven en het leven van zijn familie voorgoed. Twintig minuten voor het eindsignaal van de oefenwedstrijd van Ajax tegen Werden Bremen zakt Nouri in elkaar op het veld. Niet veel later blijkt dat hij een hartstilstand heeft gehad, met ernstige hersenschade tot gevolg. Dit boek vertelt voor het eerst het verhaal van Abdelhak vanuit het perspectief van zijn familie en vrienden. Een verhaal over Abdelhak als voetballer en als mens, over het ongeluk en de nasleep, over de band met Ajax, over verdriet, hoop, geloof en verbinding in tijden van tegenslag.

Lees ook:  Hoe je er deze herfst knus bij zit: tips voor een leuk design op jouw eigen mok

Onder de rook van de Heineken

Harold Hamersma schrijft een weergaloze ode aan een bijzondere wijk, aan een liefdevolle jeugd en aan een tijd die voorgoed voorbij is. In dit boek keert Harold Hamersma terug naar zijn jeugd, en vertelt hij op liefdevolle en aangrijpende wijze hoe het was om op te groeien in de volksbuurt de Pijp in de jaren zestig. Samen met zijn moeder herbeleeft hij de goede, oude tijd, die nooit meer zo zou worden als dat hij was.

Confettiregen

Confettiregen is een boek dat je leest met een lach en een traan. Wobie groeit op in een warme, veilige omgeving. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme hem op momenten in de weg komt te zitten. Sommige kleren zijn alleen voor meisjes bestemd en verliefdheid blijkt toch ingewikkelder te zijn dan een hartje tekenen. Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten.

Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij dat hij anders is dan zijn broers, dan de meeste klasgenoten en anders dan wie hij zelf dacht te zijn. Vooral, anders dan wie hij wilde zijn. Er sluipt langzaam een grijze mist in zijn leven. En hij begint iets te ontdekken dat hij eerst negeert, waar hij heel bang voor wordt, maar wat uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en zoektocht, geschreven door Splinter Chabot.

Foto header via iStock, credits: Zephyr18

0 comments on “Biografieën en waargebeurde verhalen die je moet lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *