Tips om je thuis niet te vervelen en zo efficiënt mogelijk te werken

Tips om je thuis niet te vervelen en zo efficiënt mogelijk te werken

Gelukkig kunnen velen van ons wél thuiswerken. We leven immers in een land waar ruim 14% van de werknemers thuis zitten, wat overigens het hoogste percentage is binnen Europa. We zijn dus wel wat gewend. Toch kan het pittig zijn om je thuis niet te snel te gaan vervelen of afgeleid te raken. Hier tips om dit tegen te gaan.

Creëer een ritme

Ook nu er zo veel is veranderd in je dag-tot-dag bestaan is het belangrijk om juist wat regelmaat aan je weekplanning toe te voegen. Kijk waar je eventuele aanpassingen moet maken (wellicht verwacht je werkgever dat je actief bent tijdens andere tijden) en richt zo je week in. Houd ook rekening met de lunch! Je bent gewoon aan het werk, en ook hier moet je rekening mee houden. Als je shift voorbij is, is het overigens ook écht tijd om het werk neer te leggen. Morgen is weer een nieuwe dag.

Zorg voor een aparte werkplek

Ga niet aan de slag in bed. Houd ook niet je pyjama aan (of als je je toch comfortabeler voelt in een jogging broek, trek dan op z’n minst een schone aan). Vergeet niet te douchen. Maak een bak koffie en ontbijt en begin je dag fris en fruitig zoals je dat normaliter ook zou doen. Het is belangrijk om je eigen werkplek te verzorgen (als je hier de ruimte voor hebt). Dit maakt het stukken makkelijker om je wél te focussen.

Stel een bucketlist op

Toch is het zo dat velen van ons wel iets meer tijd overhouden. Gebruik deze ook! Zorg dat je niet gaat bankhangen, niksen, of urenlang scrollen op sociale media. Want dat gaat echt vervelen… Stel een bucketlist op. Wat heb je altijd al willen doen, maar waar kom je niet aan toe? Het kan een nieuwe hobby zijn of juist een oude waar je meer aandacht aan moet besteden. Is het een creatief project dat je wilt starten? Een fitness routine die je thuis kan oefenen? Een deur die nodig opnieuw geschilderd moet? Een taal die op je wacht om beheerst te worden? Noem zo maar op. Vind iets (of meerdere dingen) waar je op een dieper niveau voldoening uit haalt en geef zo betekenis aan je isolatie.

Lees ook:  Griepje te pakken? Dit wil je weten

Heb regelmatig (virtueel) sociaal contact

Uiteraard is het van het grootste belang dat we allemaal minder fysiek contact met elkaar hebben. De meeste mensen weten ondertussen wel wat dat inhoudt: 1.5 – 2 meter afstand, hoesten/niezen/kuchen in de elleboog, handen goed wassen, je gezicht niet aanraken… et cetera. Toch is het essentieel dat we contact met elkaar blijven houden! Bel elkaar en check of alles goed gaat. Zit je met je gezin in quarantaine? Organiseer een spelletjesavond, werkt perfect tegen vervelen. Ben je wel helemaal alleen thuis? Ook dan zijn er gelukkig veel momenten die je samen alleen kan hebben op een veilige manier.

Foto header via iStock, credits: SeventyFour

0 comments on “Tips om je thuis niet te vervelen en zo efficiënt mogelijk te werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *