Low & Slow BBQ – Wat is het en hoe pas je deze ‘techniek’ toe?

by Redactie

Wie zich een beetje heeft verdiept in BBQ’en weet dat low & slow cooking al lang geen hype meer is. Het is een manier van koken waarbij de smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard blijven. Wie wordt daar niet enthousiast van? Het is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste barbecue hebben én weten hoe je deze moet gebruiken. En bovenal moet je natuurlijk de tijd nemen voor je BBQ.

Wat hebben spareribs, pulled pork, buikspek, short ribs of brisket gemeen? Het is allemaal vlees dat zich bij uitstek leent voor low&slow bereiding op de BBQ. Langzaam gegaard komt dit vlees het allerbest uit de verf. Een middag hiervoor uittrekken is dus verstandig. Zo niet noodzakelijk. In de VS doen ze al bijna niet anders meer. Maar wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan deze techniek?

Constante lage temperatuur

Door vlees heel langzaam op lage temperatuur te bereiden ontwikkelt de smaak zich op sensationele wijzen blijven de voedingsstoffen bewaard. Idealiter wordt een constante temperatuur van zo’n 110 graden aangehouden. Het vlees verbrandt niet en wordt heerlijk sappig. Na langzaam garen op constant lage temperatuur worden grote stukken vlees zo mals dat ze letterlijk uit elkaar vallen. Niet voor niets is pulled pork momenteel één van de populairste BBQ-gerechten van dit moment.

Geschikte BBQ

Om je gerecht low & slow klaar te maken, is een geschikte BBQ eigenlijk wel een must. Een kamado is hiervoor bijzonder geschikt, omdat je hiermee de temperatuur perfect kunt reguleren. Maar ook een Weber Smokey Mountain is bij uitstek geschikt. In elk geval heb je een BBQ nodig met een deksel en de mogelijkheid om op indirecte hitte te grillen. Wat je verder nodig hebt is een goede kernthermometer, want de kerntemperatuur is key bij slowcooking.

Lees ook:  One Day Roadtrip: West-Kreta

De juiste ingrediënten

Laten we het belangrijkste van alles niet vergeten: een mooi stuk BBQ vlees. Spareribs en pulled pork zijn de meest gebruikte low & slow vleessoorten in Nederland. Voor spareribs wordt vaak de 3-2-1 methode toegepast. Drie uur roken, 2 uur stomen, 1 uur grillen. Maar voor pulled pork kun je minimaal 6 uur uittrekken. Ideaal vlees hiervoor is o.a. picnic, boston butt en procureur.

Een goed recept

Heb je een vrije middag, staat je BBQ klaar, ligt je kernthermometer in de aanslag en heb je je vlees vast uit de koeling gehaald? Dan rest alleen nog een goed recept. En laat het internet daar nu helemaal vol mee staan. Met een beetje geduld moet je eerste slowcooking ervaring dus zeker lukken!

Foto header via iStock, credits: Ivanko_Brnjakovic

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy