Hoe word je een echte Renaissance man anno 2020?

Hoe word je een echte Renaissance man anno 2020?

Voor wie het niet weet: je bent een man van de Renaissance, ook wel een homo universalis of polymath genoemd, als jij je op hoog niveau ontwikkelt op meerdere vakgebieden. Het bekendste voorbeeld hiervan is Leonardo da Vinci, die op verschillende markten thuis was. Hij was immers niet alleen een fantastisch kunstenaar, maar ook nog eens een architect, ingenieur, filosoof, schrijver, scheikundige, anatomist en ga zo maar door… De hamvraag is echter natuurlijk: hoe word je zelf een Renaissance man? En hoe ziet dat eruit in 2020?

De man-die-alles-kan

Om de man-die-alles-kan te worden, is het belangrijk om zelf in eerste instantie bewust te worden van de dingen die jouw aandacht opeisen. Oftewel: sta een moment langer dan normaal stil bij de zaken waar je je mee bezig houdt. Kijk dan naar de dingen die je belangrijk vindt en nog wilt doen. Als daartussen een kloof zit, dan is het tijd om die te dichten. De homo universalis weet namelijk wie hij is en traint élk aspect daarvan, omdat hij weet dat hij een opsomming is van al zijn passies en talenten.

En dat doet de Renaissance man door dingen te leren. En dan wel alles. Wordt je dus in eerste instantie bewust van hoe je op dit moment in het leven staat, om er vervolgens voor te zorgen dat je jezelf opent voor al die nieuwe kennis en ervaringen.

De idealen van de Renaissance man zijn wel al wat ouder. Zijn ze nog steeds relevant? Toentertijd stond de polymath voor intellectuele bloei, artistiek kunnen, sociale vaardigheden, en zowel fysieke als spirituele groei. Omdat dit nogal breed is, is de volgende vraag: hoe vul je dat nu in?

Lees ook:  Help, mijn laptop laadt niet meer op!

De alleskunner van 2020

Eigenlijk kan dit kan van alles zijn. Het motto van de man-die-alles-kan is dan ook ‘Iemand kan alles, als hij het maar wil’. Denk aan een kookcursus die je graag wilt volgen, creatief te werk gaan met je handen, alles leren over auto’s of meester worden van een nieuwe taal. Maar ook het opdoen van ethische en spirituele kennis is dus belangrijk. Dit slaat weer terug op het eerste punt, waar de Renaissance man doet waar hij écht voor staat, omdat hij weet wie hij is en wat hij wil. Een hele opdracht, dus, maar ook de alleskunner van 2020 moet daaraan geloven.

Tot slot: we moeten uiteraard het feit onder ogen zien dat we tegenwoordig in een hele andere samenleving leven dan toen. We werken ons suf in deze gig economy, waar we vaste contracten en werkuren hebben omgeruild voor een schema waar we eigenlijk áltijd flexibel, bereikbaar en beschikbaar moeten zijn. Voor veel mensen betekent dit actief zijn als freelancer of ZZP’er. Voor anderen betekent dit gewoon meerdere banen tegelijkertijd.

Cultiveer jezelf

Als dat het geval is, en de kans is groot, dan ben je eigenlijk al met veel dingen bezig. Natuurlijk makkelijker dan gedaan, maar gebruik dit in je voordeel. Cultiveer jezelf op de gebieden waar je al in investeert. Oh en dan nog een ding, of je het nou gelooft of niet: je houdt heel wat tijd over als je de eerste stap serieus hebt genomen. Misschien kom je er namelijk achter dat je 2 tot 4 uur per dag op je smartphone zit te niksen. Dat zijn al heel wat uren die je kan steken in een (nieuwe) passie. Of misschien krijg je door dat je in het begin enorm genoot van je werk, en nu simpelweg niet meer – misschien wel omdat je al een bepaald niveau hebt bereikt binnen een vaardigheid en het tijd is voor een nieuwe.

Lees ook:  Ondernemen, de kansen en risico's op een rij

Foto header via iStock, credits: Stanislav Chegleev

0 comments on “Hoe word je een echte Renaissance man anno 2020?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *