Financiële valkuilen bij verhuizen

Financiële valkuilen bij verhuizen

Verhuizen is leuk, maar kost vaak ook enorm veel geld. Als je in een koopwoning gaat wonen, krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met een hypotheek. En daarnaast ook nog met allerlei andere zaken die betaald moeten worden. Ook de verhuizing zelf kan een aardige kostenpost zijn. Het is onmogelijk om vooraf alle kosten precies op een rijtje te krijgen. Maar we kunnen je wel behoeden voor een aantal mogelijke fouten en missers. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal financiële valkuilen die verhuizen met zich mee kan brengen.

De kosten vooraf

Ga je verhuizen naar een huurwoning? Dan is de kans groot dat je te maken krijgen met borg. Die krijg je in principe wel gewoon terug als je de woning weer verlaat, maar houd wel in de gaten dat je dat geld dus ook daadwerkelijk beschikbaar hebt. Huur je via een verhuurbedrijf? Dan kan het best zijn dat je aan hen ook nog een fee moet betalen. Bij het kopen van een huis moet je ook allerlei zaken betalen voordat je er daadwerkelijk kunt wonen, zoals de kosten koper. Dit bedrag bestaat uit de overdrachtsbelasting en de kosten van de transportakte. Maar ook zaken als het hypotheekadvies dat je krijgt, de makelaarskosten en de taxatiekosten zijn uitgaven waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis.

De verhuis- en verbouwingskosten

Hoe duur verhuizen in jouw situatie zal zijn, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je kunt de complete verhuizing uitbesteden aan een verhuisbedrijf, maar je hebt ook de mogelijkheid om (een deel van) die werkzaamheden zelf te doen. Zeker als je iemand kent die een busje of aanhanger heeft en als je ook nog eens een paar sterke vrienden hebt. Ga je verbouwen in je nieuwe huis? Dat zorgt ook voor de nodige kostenposten. Veel mensen betalen een verbouwing uit een bouwdepot. Je leent dan bij het afsluiten van je hypotheek (of later) een extra bedrag waarmee je de verbouwingskosten gaat betalen. Hoe meer je uit het bouwdepot betaald hebt, hoe hoger het maandbedrag aan rente (en eventueel aflossing) wordt dat je moet betalen. Heb je toevallig inspiratie nodig voor je aankomende verbouwing? Misschien dat het dan een goed idee is om deze beurs te bezoeken.

Lees ook:  Review: de werking van een Bach Bloesem Mix

Andere financiële valkuilen

Check als je een huis koopt vooraf ook goed of alles aan het huis bouwkundig in orde is. Laat bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring uitvoeren. Je krijgt dan een goed beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen als dat nodig zou zijn. Ga je in een appartement wonen? Let dan ook op de hoogte van de te betalen servicekosten en de financiële gezondheid van de Vereniging van Eigenaren. Lage servicekosten zijn leuk, maar als je vervolgens extra geld moet betalen voor reparaties aan het complex, schiet je daar natuurlijk niet zo heel veel mee op.

Verhuizen gaat dus eigenlijk altijd gepaard met het moeten betalen van een hele hoop kosten. Probeer in elk geval de financiële valkuilen van verhuizen zo veel mogelijk te voorkomen.

Foto header via iStock, credits: Lordn

0 comments on “Financiële valkuilen bij verhuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *