Cappuccino en ik: een persoonlijk koffie drieluik #3

by Imke

In het eerste deel van dit drieluik kon je lezen over het ontstaan van mijn liefde voor cappuccino en wat daar uit is voortgekomen (onder andere deze website). In het tweede deel vertelde ik meer over wat deze liefde voor koffie me heeft opgeleverd. En nu hier, in het derde en laatste deel van het koffie drieluik in samenwerking met Philips, meer over de rode draad die koffie is blijven spelen in mijn (werkende) leven.

De vorige keer vertelde ik over het feit dat ik aan het begin van mijn zzp-carrière een aantal maanden in een koffietentje heb gewerkt. Dit onder meer met als doel om een (sociaal) netwerk op te bouwen binnen Amsterdam. Dat dat goed gelukt is blijkt nu zoveel jaren later. Sommige opdrachtgevers met wie ik nu nog samenwerk, heb ik namelijk leren kennen in dat koffietentje. Terwijl ik een of cappuccino aan het maken was kon ik tegelijkertijd mooi kletsen met degene die de bestelling had geplaatst. Zo waren er heel wat terugkerende koffieklanten op een gegeven moment, die ik kon vertellen over de ontwikkelingen met betrekking tot de website en destijds ook nog mijn styling-activiteiten.

Caffè sospeso

Eén van de meest bijzondere contacten die ik heb overgehouden uit die tijd is wel Federica. Federica is een Italiaanse die al meer dan twintig jaar in Nederland woont. Helemaal gewend hier, maar de cadeaucultuur hier is iets waar ze zich altijd over verbaasd heeft. Cadeaus worden in Nederland vaak zonder veel zorg en tijd gekocht en zijn daardoor ook behoorlijk onpersoonlijk. Dat is in Italie totaal anders. Daar wordt echt zorgvuldig een cadeau uitgekozen. Ze vertelde mij ook over de traditie van de sospeso in Italie. Wat eigenlijk wel een beetje synoniem staat zoals de cadeaucultuur in Italie werkt. Het houdt in dat wanneer de klant, als uiting van zijn eigen geluk of vrijgevigheid, één caffè sospeso bestelt maar er vervolgens twee betaalt betaalt. De tweede koffie is bestemd voor een volgende klant die geen geld (bij zich) heeft. Vanuit die gedachte (dat de cadeaucultuur in Nederland veel meer om de kunst van het schenken mag draaien), is Federica op een gegeven moment de website Milledoni begonnen.

Lees ook:  OP DE KOFFIE bij Too Good To Go [VIDEO]

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en heb ik onder andere met Federica samen heel wat mooie projecten gedraaid. En grappigerwijs heb ik er ook nog een goede oppasdienst aan overgehouden: allebei haar dochters passen af en toe op mijn dochters op. Vanzelfsprekend drinken we altijd een goede kop koffie als we elkaar zien. Met een Italiaanse aan je zijde is slechte koffie serveren immers helemaal uit den boze…

Un vero caffe Italiano

Zelf ook aan de slag met “un vero caffe Italiano”? Dat kan heel goed met de nieuwe Philips 3200 LatteGo machine waarbij je thuis of op je werk zelf voor barista kan spelen. Ideaal, want voor ieder wat wils én met verse koffiebonen. En het meest fijne aan dit apparaat; het LatteGo melksysteem is heel makkelijk schoon te maken en houden. Via deze link kan je meer lezen over de LatteGo.

Illustratie header door Sella Molenaar

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy