Bamboe, waarom het zo’n goed duurzaam alternatief is

by Redactie

Bamboe ondergoed is een van de aanstormende ontwikkeling in de kledingbranche. Met oog op de verandering van maatschappelijke eisen aan kleding, duurzamere groei, betere arbeidsomstandigheden en duurzamere productie is de universiteit van Beijing al voor een langere periode bezig met betere alternatieven voor katoen, bamboe is hiervoor de oplossing.

Bamboe heeft ten opzichte van katoen een aantal belangrijke voordelen. Op praktisch gebied zijn er de voordelen op het gebied van shirts en sokken. Ten eerste is er dat bamboe als stof aanzienlijk meer ademt dan katoen. Dit komt met name door de structuur van de vezel. Een belangrijke reden dat bamboe aanzienlijk meer geschikt is om te dragen op momenten wanneer warmteregulatie belangrijk is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld tijdens het sporten of in warme perioden van het jaar.

Naast het dragen van een bamboe shirt tijdens het sporten vindt dit ook een toepassing in bijvoorbeeld schoenen waarin zweetvoeten een probleem zijn. Naast warmteregulatie is er ook het voordeel dat bamboe van nature een anti-bacteriële werking heeft. Hierdoor kan je zweetgeur beperken, oftewel beter voor je omgeving en beter voor je schoenen. Het derde grote voordeel van bamboe tijdens het sporten is dat het aanzienlijk sneller (300% tot 400% sneller) vocht opneemt dan katoenvezel. Dit zorgt voor een minder klam gevoel tijdens het sporten en tijdens de warme dagen van het jaar.

Keurmerken

Ondanks het feit dat het verbouwen van bamboe zoveel beter is voor het milieu dan katoen kan het productieproces toch slecht zijn voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat voordat je iets koopt je controleert of de kleding voorzien is van een keurmerk. De keurmerken die betrekking hebben op bamboe zijn Oeko-Tex, Soil Association, SKAL, KRAV en BSCI. Een goede optie voor duurzame bamboe in Nederland is Bamboo Basics.

Lees ook:  Fietsen met de Gazelle Makki bakfiets & Fietsroute #2 van Amsterdam naar de Geitenboerderij

Duurzame vervanging

Het verbouwen van katoen is een proces dat al jaren geplaagd wordt door problemen op het gebied van duurzaamheid. Door onder andere grote insectenplagen en schimmels vereist het verbouwen van katoen grote hoeveelheden chemicaliën die slecht zijn voor het milieu. Ook vereist het verbouwen van katoen grote hoeveelheden water waardoor onder andere het Aralmeer is opgedroogd. Dit soort problemen op het gebied van het verbouwen van katoen zorgen ervoor dat bamboe steeds meer een must wordt als vervanging van katoen.

Foto header via iStock, credits: ST-art

Related Posts

Daily Cappuccino is dé Nederlandse lifestyle blog met een dagelijkse portie interessante, opmerkelijke en leuke berichten op het gebied van travel, food, gadgets, art & design, fashion, wheels, events en natuurlijk coffee.

Copyright @2023 Daily Cappuccino

Deze website gebruikt cookies om je een betere ervaring te bieden. Mocht je het hier niet mee eens zijn, dan kun je deze cookies weigeren. Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Policy